Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Knižnica Antona Bernoláka predstavuje výber tvorby S. Harangozóa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Návštevníkom ponúka viac ako 30 diel vytvorených pastelom, akrylom a kombinovanou technikou.

Nové Zámky 8. apríla (TASR) - Kolekciu abstraktných malieb a kresieb akademického maliara Stanislava Harangozóa predstavuje Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Návštevníkom ponúka viac ako 30 diel vytvorených pastelom, akrylom a kombinovanou technikou, informovala knižnica. Výstava Hľadanie harmónie potrvá do konca apríla.

Aktuálnu výstavu tvorí výber diel z posledných dvoch desaťročí s dôrazom na posledné obdobie. "Tematicky sú rozvrstvené od stvárnenia senzitívnych a emocionálnych vnemov človeka, jeho zážitkov, duchovného a predmetného sveta," skonštatoval kurátor výstavy Peter Mikloš.

Výraznou charakteristickou črtou Harangozóovej maľby je farebnosť. Do tejto kolekcie zaradil autor aj niekoľko obrazov s témou Nových Zámkov, s voľnou skladbou rozpoznateľných architektonických dominánt mesta. "Každé mesto, ktoré má svoju históriu, sa dá výtvarne, aj moderne a súčasne, zachytiť výtvarnou rečou," povedal Harangozó.

Harangozó sa narodil v roku 1946 v Komjaticiach. V rokoch 1967-1973 študoval na VŠVU v Bratislave. Realizoval rozsiahly súbor monumentálnych maliarskych diel v architektúre. Vystavuje doma i v zahraničí.