Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Knižnica v Rožňave sériou podujatí predstaví aj tradície Gemera

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Súčasťou projektu Krásny Gemer bude celkom šesť knižnicou organizovaných podujatí. Jeden deň bude venovaný i zberateľovi a vydavateľovi ľudových rozprávok Pavlovi Dobšinskému.

Rožňava 2. mája (TASR) - Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sériou podujatí predstaví v nadchádzajúcich mesiacoch históriu, tradície, kultúru i prírodu regiónu Gemer. Besedy a ďalšie aktivity sa budú konať od mája do novembra. TASR o tom za knižnicu informovala Tatiana Bachňáková.

Podujatia bude knižnica realizovať v rámci projektu Krásny Gemer, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Cieľom projektu je predstaviť Gemer ako jeden z najkrajších regiónov Slovenska, ktorého súčasťou sú folklórne a remeselné tradície, prírodné zaujímavosti, hrady, kaštiele či technické pamiatky.

"Úvod projektu bude patriť folklóru, besede a prezentácii o živote a zvykoch ľudí v regióne, ako aj výstave krojov a krojovaných bábik. Krásy prírody v našom regióne spoznajú žiaci priamo v lese prostredníctvom prírodovednej súťaže družstiev. Začiatkom jesene sa započúvame do príbehov povestí, ktoré sa vymykajú z bežného života, vzťahujúce sa na lokálnu či regionálnu oblasť," priblížila pracovníčka knižnice Miriama Tóthová.

Súčasťou projektu Krásny Gemer bude celkom šesť knižnicou organizovaných podujatí. Jeden deň bude venovaný i zberateľovi a vydavateľovi ľudových rozprávok Pavlovi Dobšinskému. Dobšinského rozprávky verejnosti sprostredkujú čítanie, tvorivé aktivity i divadelné predstavenie. Projekt v novembri uzavrie prezentácia o živote šľachty v minulosti s riaditeľkou Slovenského národného múzea Múzea Betliar Tímeou Mátéovou.