Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Knižnica v Rožňave predstaví verejnosti život troch štúrovcov z Gemera

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Rožňava 11. mája (TASR) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave priblíži mládeži a odbornej verejnosti prostredníctvom projektu Studnica odkazov Gemera život a tvorbu troch štúrovcov pochádzajúcich z tohto regiónu. Podujatia v rámci projektu sa budú konať v máji i na jeseň. TASR o tom za knižnicu informovala Tatiana Bachňáková.

"V roku 2023 si pripomíname okrúhle výročia viacerých štúrovcov. My sme sa v projekte zamerali na Petra Kellnera Hostinského, Samuela Tomášika a Pavla Emanuela Dobšinského. Práve vďaka ich všestrannej činnosti boli položené základy vzdelanosti medzi prostým ľudom," priblížila riaditeľka knižnice Iveta Kyselová.

Prvé podujatia v rámci projektu sa uskutočnia v knižnici počas mája. Pôjde o prednášku venovanú spolku Tatrín a jeho aktivitám a úlohám v období štúrovcov. Na prednáške koncom mesiaca sa zas verejnosť bude môcť oboznámiť s osobnosťou Petra Kellnera Hostinského, tvorcu prvej štúdie o symbole dvojitého kríža, ktorý je v súčasnosti jedným zo symbolov našej štátnosti.

Súčasťou projektu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je aj výstava s názvom Rodáci z Gemera približujúca život a tvorbu všetkých troch významných gemerských štúrovcov a vzdelancov. Naplánovaná je tiež exkurzia pre študentov do prvého slovenského gymnázia v Revúcej a na miesta pôsobenia Hostinského, Tomášika a Dobšinského. V jesennej časti projektu knižnica pre študentov pripravila prednášky o novinárskej a redakčnej tvorbe a o literárnej tvorbe trojice dejateľov z Gemera.