Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Knižnice upozornia na dezinformácie a hoaxy v online prostredí

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Prázdniny so slovenskými spisovateľmi chystá Vihorlatská knižnica v Humennom.

Prešov 5. marca (TASR) - Regionálne knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) upozornia na aktuálny problém dezinformácií a hoaxov v elektronickom prostredí. Počas Týždňa slovenských knižníc (6. - 12. 3.) si pripravili tematický program, ako aj rôzne podujatia pre deti i dospelých. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Počas Týždňa slovenských knižníc ponúkajú všetky regionálne knižnice symbolické desaťcentové členstvo pre nových čitateľov, ale aj množstvo podujatí a aktivít nielen pre prázdninujúce deti. Slávnostné otvorenie podujatia v rámci PSK sa uskutoční v pondelok (6. 3.) v Podtatranskej knižnici v Poprade," uviedla vedúca odboru kultúry Úradu PSK Emília Antolíková.

V Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove sa bude paličkovať, taktiež sa bude diskutovať so zaujímavými hosťami na tému hoaxov v médiách či o práci psychiatra. Svoju najnovšiu knihu predstaví Štefan Staviarsky a odprezentovaná bude aj autobiografická kniha rómskej spisovateľky Eleny Lackovej.

Podtatranská knižnica v Poprade si okrem iného pripravila jarný umelecký tábor, tvorivé dielne, prázdninový vedomostný kvíz, stretnutie tínedžerov či podujatie Deti čítajú knihovníkom.

Machové obrazy a machové dekorácie si budú môcť vyrobiť záujemcovia v Okresnej knižnici D. Gutgesela v Bardejove. Deti sa môžu tešiť na premietanie Luskáčika a dospelí na autorskú besedu so záchranárom Jankom Račkom.

"V Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou sa uskutoční burza kníh, jarný tábor, ako aj beseda s regionálnou autorkou Oľgou Švedovou i meteorológom Petrom Jurčovičom. Pripravená je aj dramatizácia rozprávky Kocúr v čižmách a vyhlásenie celoslovenskej súťaže Komiksiáda alebo komiksom k čítaniu," povedala Jeleňová.

Prázdniny so slovenskými spisovateľmi chystá Vihorlatská knižnica v Humennom. Okrem toho sa zapája do celoslovenského podujatia Je nás počuť, ktoré upozorňuje na dôležitosť a krásu literatúry čítaním z kníh v jeden deň v rovnakom čase.

"Detskí čitatelia sa môžu v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni tešiť na hádanky z kníh Kristy Bendovej pri príležitosti jej 100. výročia narodenia. Knižnica pre seniorov pripravila prednášku na tému bezpečia v online svete," doplnila Jeleňová.

Knižnica J. Henkela v Levoči ponúkne prázdninujúcim deťom a svojim čitateľom turnaj v spoločenských hrách, čítanie spojené s tvorivou dielňou, konverzáciu v ruštine či stretnutie s najmenšími aj seniormi.

Aj Podduklianska knižnica vo Svidníku si pripravila pre deti viaceré podujatia zamerané na zážitkové čítanie a tvorivé dielne. Zaujať môže aj vedomostný kvíz pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka základných škôl i koncert venovaný pamiatke Jiřiho Schelingera.