Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Knižničný festival Prešov číta rád ponúkne viaceré besedy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V priebehu troch dní svoju literárnu tvorbu odprezentujú nominanti na prestížnu cenu Anasoft litera 2023 Dušan Taragel a Dušo Martinčok.

Prešov 24. septembra (TASR) - Komorné stretnutia s populárnymi predstaviteľmi domácej, ale aj zahraničnej literárnej scény publiku sprostredkuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove v rámci 18. ročníka knižničného festivalu Prešov číta rád. Uskutoční sa v dňoch 27. až 29. septembra na viacerých miestach v meste. TASR o tom informovala Michaela Demková z krajskej knižnice.

"Naše pozvanie prijalo spolu 11 spisovateľov a spisovateliek, ktorí sa zúčastnia na vyše 30 besedách na základných aj stredných školách. Pre verejnosť je naplánovaných päť stretnutí, kde budú hostia hovoriť a diskutovať nielen o literatúre, ale aj o spoločensky dôležitých témach," uviedla riaditeľka krajskej knižnice Iveta Hurná.

V priebehu troch dní svoju literárnu tvorbu odprezentujú nominanti na prestížnu cenu Anasoft litera 2023 Dušan Taragel a Dušo Martinčok. Hostkami festivalu budú aj publicistka a dokumentaristka Veronika Homolová Tóthová a storytellerka Martina Jánošíková. Do Prešova sa vráti Ondrej Sokol, autor humorných cestopisov o tom, ako vozil Nórov a Kórejcov. Regionálnych autorov budú reprezentovať Peter Šloser, Janko Račko a Lenka Šingovská.

"Zo susednej Českej republiky na festival pricestuje obľúbená autorka pre deti a mládež Ivona Březinová a nositeľ čitateľskej ceny Magnesia litera a stand-up komik Pavel Tomeš," povedala Hurná.

Študentom stredných škôl predstaví svoj talent komiksový kreslič a ilustrátor Brian Terrero. "Komornejšie stretnutia, respektíve atypické hodiny literatúry môžu v konečnom dôsledku povzbudiť vzťah detí aj mládeže k čítaniu či literatúre," doplnila vedúca odborných oddelení krajskej knižnice Andrea Sivaničová.

Program festivalu sa začne Publicistickým večerom s Veronikou Homolovou Tóthovou, dokumentaristkou a autorkou viacerých kníh. Po skončení besedy bude prvý festivalový deň pokračovať diskusiou o domove, ktorú organizuje Občianske združenie Zrejme.

Dado Nagy sa aj tento rok zhostí moderovania Literárnej talkshow. V hudobnom klube Stromoradie sa vo štvrtok predstavia všetci hostia festivalu. Večer spríjemní svojou tvorbou hudobný hosť Edo Klena.

S 18. ročníkom festivalu sa organizátori, hostia, ale aj verejnosť rozlúčia v piatok hneď dvoma podujatiami. "Do programu sa nám podarilo zahrnúť aj pásmo príbehov určené pre seniorov o tom, aké je dôležité rozprávať príbehy," zdôraznila Hurná. O svojom živote záchranára porozpráva návštevníkom v rámci záverečného podujatia spisovateľ, básnik a hudobník Janko Račko.