Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kolektívna výstava v Rožňave predstaví diela 10 umelcov z tábora Mlyn

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výber výtvarných diel vytvorených počas konania maliarskeho tábora budú môcť návštevníci Baníckeho múzea obdivovať do 4. novembra.

Rožňava 14. septembra (TASR) – V galérii Baníckeho múzea v Rožňave v piatok (16. 9.) slávnostne otvoria kolektívnu výstavu umelcov, ktorí sa počas leta zúčastnili na Medzinárodnom maliarskom tábore Józsefa Basku Mlyn Rožňava. Ako TASR informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

Kolektívna výstava predstaví diela desiatich umelcov, ktorí tvorili na v poradí 23. ročníku maliarskeho tábora. Ten sa v auguste uskutočnil v areáli bývalých klimatických kúpeľov neďaleko Rožňavy. Zúčastnili sa na ňom umelci z Rožňavy a okolia i zahraniční hostia z partnerských miest, konkrétne Budapešti, Českého Těšína a Szerencsu, medzi ktorými bol aj syn zakladateľa tábora Baska Balázs.

Výber výtvarných diel vytvorených počas konania maliarskeho tábora budú môcť návštevníci Baníckeho múzea obdivovať do 4. novembra. Výstava následne v roku 2023 poputuje do partnerských miest Rožňavy.

Medzinárodný maliarsky tábor Józsefa Basku Mlyn Rožňava každoročne organizuje občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, tábor nadväzuje na tradíciu rožňavských Mlynov, ktoré sa konali v rokoch 1997 až 2011. Hlavným cieľom podujatia, ktoré od roku 2017 nesie meno jeho zakladateľa Józsefa Basku, je spoločná tvorba umelcov, porovnanie výtvarných škôl v štátoch stredoeurópskeho regiónu a prezentácia vytvorených diel.