Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Kolesár napadol voľby primátora Trebišova, dal aj trestné oznámenie

Dosluhujúci primátor Trebišova Marián Kolesár. Foto: TASR/Roman Hanc

Doterajší primátor Trebišova Marián Kolesár (hnutie Trebišov Nahlas) v novembrových komunálnych voľbách tesne prehral súboj o primátorskú stoličku na ďalšie obdobie.

Trebišov 1. decembra (TASR) – Doterajší primátor Trebišova Marián Kolesár (hnutie Trebišov Nahlas), ktorý v novembrových komunálnych voľbách tesne prehral súboj o primátorskú stoličku na ďalšie obdobie, podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci možného ovplyvňovania volieb a volebnej korupcie. Predtým podal z podobného dôvodu volebnú sťažnosť na Ústavný súd (ÚS) SR, pričom očakáva, že súd výsledky primátorských volieb zruší.

Vo voľbách vyhral Kolesárov protikandidát Marek Čižmár (nezávislý) rozdielom 54 hlasov. "Ten tesný volebný výsledok, ktorý podľa mňa bol ovplyvnený kupovaním hlasov a manipuláciou voličského názoru, je tak nepatrný, že tie pochybenia, na ktoré poukazujem, mohli ovplyvniť celkový výsledok volieb primátora," povedal dnes Kolesár pre TASR.

Jeho volebná sťažnosť a trestné oznámenie uvádza porušenia zákona v troch okrskoch. V jednom prípade išlo o hlasovanie v zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb Lumen. Podľa Kolesára došlo k ovplyvňovaniu vôle voličov – klientov zariadenia nedovoleným spôsobom, zneužitím ich odkázanosti a dozorom nad ich hlasovaním prostredníctvom asistencie zamestnancov domova, a to v prospech jeho protikandidáta.

V druhom prípade išlo o voľby v dvoch okrskoch v rómskej osade. "V rómskej osade boli podľa mňa voliči jednoznačne motivovaní k tomu, aby volili protikandidáta. Za normálnych okolností nie je možné dosiahnuť výsledok, aby 90 percent hlasov bolo v prospech jedného kandidáta a len 10 percent v prospech druhého," konštatoval Kolesár.

Ak by Ústavný súd prijal jeho sťažnosť a vyhovel jej, znamenalo by to zrušenie výsledkov volieb a konanie nových volieb primátora. Keďže Kolesár čaká na vyjadrenie ÚS SR, rozhodol sa nezvolať ustanovujúce zasadnutie nového mestského zastupiteľstva v lehote 30 dní od volieb. Podľa zákona sa tak zasadnutie uskutoční v 30. pracovný deň od volieb. "Pripadá to na 2. januára. Rozhodol som sa pre túto druhú alternatívu, keďže čakám, či Ústavný súd vôbec prijme moju sťažnosť na prerokovanie, alebo ju zamietne hneď v prvej etape," povedal.

Trestné oznámenie zaslal Kolesár z pracovných dôvodov poštou. "Dnes bolo podané a zajtra by malo byť na prokuratúre," uviedol.