Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Kolokvium v Banskej Štiavnici venujú hrozbám klimatickej krízy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Na podujatí odznie v siedmich tematických blokoch 39 konferenčných príspevkov.

Banská Štiavnica 27. mája (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici organizuje 26. a 27. júna medzinárodné odborné kolokvium Múzeá a galérie 21. storočia spoločne proti hrozbám klimatickej krízy. Na podujatí odznie v siedmich tematických blokoch 39 konferenčných príspevkov od autorov reprezentujúcich múzejné a galerijné inštitúcie, vysoké školy, odborné organizácie, nezávislé iniciatívy či podnikateľské prostredie.

"Múzeá a galérie svojou kredibilitou a vplyvom na verejnosť, môžu byť rozhodujúcimi činiteľmi, dokonca katalyzátormi potrebných pozitívnych zmien v ére klimatickej krízy," uviedla za organizátorov Iveta Chovanová s tým, že environmentálne programové stratégie verejných kultúrnych inštitúcií môžu zásadne formovať postoje a konanie spoločnosti v prospech ochrany životného prostredia, zvyšovania environmentálneho povedomia a podpory udržateľnej budúcnosti.

Zámerom kolokvia je podľa jej slov vytvoriť doposiaľ absentujúcu diskusnú platformu, medzinárodný environmentálny dialóg, v ktorom budú účastníci prezentovať svoje strategické environmentálne vízie a príklady dobrej praxe, motivované hľadaním riešení na zmierňovanie dopadov klimatickej krízy, vrátane zavádzania inovatívnych foriem edukácie verejnosti a modelov udržateľnosti prevádzok inštitúcií či firiem.

Kolokvium je jedným z výstupov projektu Zelená misia - Slovenské banské múzeum pre klímu, ktorý podporil Nórsky finančný mechanizmus a štátny rozpočet Slovenskej republiky. Vstup na podujatie je bezplatný, so zabezpečeným tlmočením príspevkov. Vzhľadom na obmedzené kapacity priestorov, sa musia záujemcovia vopred zaregistrovať. Viac informácií nájdu na internetovej stránke múzea.