Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Vodárne opätovne upozorňujú na zhoršenie kvality pitnej vody v Komárne

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na zhoršenú kvalitu vody na Zlievarenskej, Krivej a Baštovej ulici upozornili vodárne a kanalizácie už 12. mája.

Komárno 13. júna (TASR) - Vodárne a kanalizácie mesta Komárna (KOMVaK) upozorňujú na opätovné zhoršenie kvality pitnej vody. Potvrdili to výsledky vyhodnotenia vzoriek odobratých 6. júna na uliciach Okružná cesta, Zlievarenská, Baštová a Krivá.

Spoločnosť preto okamžite pristúpila k preplachu vodovodnej siete a jej následnej dezinfekcii v lokalite. Obyvateľom zároveň odporúča až do potvrdenia vyhovujúcich výsledkov rozboru kvality pitnej vody zabezpečovať pitný režim balenými vodami. "V ostatných lokalitách Leteckého poľa sa znečistenie na iných ako uvedených uliciach nepotvrdilo. Je vysoko pravdepodobné, že zhoršenú kvalitu pitnej vody spôsobuje iný zdroj vody, teda studňa s čerpadlom, s ktorou je vodovodná prípojka niektorej z nehnuteľností prepojená," skonštatovali pracovníci vodární.

Od pondelka začal KOMVaK s výkopovými prácami a fyzickou kontrolou jednotlivých napojení na verejnú vodovodnú sieť. Z tohto dôvodu je potrebné na Baštovej ulici v úseku od Ulice K. Kacza po Zlievarenskú ulicu počítať s obmedzenou dodávkou pitnej vody, ako aj obmedzenou premávkou z dôvodu prebiehajúcich výkopových prác. Cisterna s pitnou vodou bude pristavená na rohu ulíc Zlievarenská a Baštová.

Na zhoršenú kvalitu vody na Zlievarenskej, Krivej a Baštovej ulici upozornili vodárne a kanalizácie už 12. mája. Po vykonaných opatreniach, preplachoch siete a prevedených meraniach bol lokalizovaný úsek, na ktorom znečistenie vodovodnej siete vznikalo. "Pristúpili sme ku kontrole jednotlivých odberných miest na tejto vetve, pričom boli kontrolované samotné vodovodné prípojky i vlastné zdroje vody pri nehnuteľnostiach," potvrdilo vedenie spoločnosti. Súčasne bolo v danej veci podané oznámenie na okresný úrad, odbor životného prostredia.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Komárne vtedajšie rozhodnutie zákazu používania vody ako pitnej v lokalite zrušil koncom mája. Z výsledkov rozborov pitnej vody, ktoré boli vykonané akreditovanou spoločnosťou, a následne aj rozborov vykonaných pracovníkmi RÚVZ Komárno, vyplývalo, že voda dodávaná rozvodmi verejného vodovodu môže byť odoberaná ako pitná v zmysle platnej vyhlášky.