Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

FOTO: V Komárne otvorili Múzeum studenej vojny

Na snímke súčasťou stálej expozície je kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970. Sprievodcovia prevedú návštevníkov dekontaminačnou miestnosťou, sprchami, ale venujú sa aj propagande tej doby, či budovaniu kultu osobnosti. Komárno, 29. apríla 2022. Foto: TASR - Milan Drozd

Máme vyše 600 exponátov, darovali nám ich ľudia z celého Slovenska, uviedol riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.

Komárno 29. apríla (TASR) – Múzeum studenej vojny, ktoré vzniklo vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne, privítalo v piatok prvých návštevníkov. Stálu expozíciu tvorí kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970, informoval riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek.

Múzeum bude minimálne do konca leta otvorené denne okrem nedele, návštevníkov budú sprevádzať traja sprievodcovia. Prehliadka s výkladom trvá od 10 do 30 minút, následne si budú môcť záujemcovia vyskúšať všetky vystavené exponáty s výnimkou vojenských. Súčasťou Múzea studenej vojny je aj malé vodárenské múzeum.



Kryt civilnej ochrany s kapacitou 500 osôb v podzemí matičného domu bol vyradený z oficiálnych krytov. „Preto sme rozmýšľali, ako ho sprístupniť verejnosti tak, aby to malo aj vzdelávací rozmer,“ povedal Černek. Náklady na úpravu priestorov, elektroinštalácie a kamerový systém dosiahli 16.000 eur. „Máme vyše 600 exponátov, darovali nám ich ľudia z celého Slovenska. Všetky sú z roku 1970 alebo staršie, naším zámerom bolo zachovať čo najviac pôvodného z toho obdobia,“ skonštatoval Černek.

Múzeum studenej vojny prevádzkuje Dom Matice slovenskej v Komárne. Obdobie 70. rokov minulého storočia chce predstaviť komplexne. „Máme tu aj Štátnu bezpečnosť. Táto budova bola v minulosti Dom odborov, z jednej strany bola oficiálna ústredňa, z druhej strany, kde je aj vstup do múzea, si ŠtB vytiahla dvojičku a odpočúvala celý Dom odborov, všetky telefonáty,“ podotkol Černek. Podľa neho je zmyslom múzea predovšetkým to, aby si ľudia opäť uvedomili hodnotu mieru a odmietli návrat do obdobia strachu a vojnových hrozieb, aké zažívali v socialistickom Československu.