Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Komárne spustili sérologické testovanie na prítomnosť protilátok

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyšetrenie zdravotníci realizujú priamo z krvi a jeho citlivosť u osôb so symptómami je vysoká, dosahuje v priemere 90 percent.

Komárno 27. mája (TASR) – Nemocnica Komárno spustila sérologické testovanie na prítomnosť protilátok ochorenia COVID-19 v krvi aj pre samoplatcov. Vyšetrenie na základe prítomnosti protilátok IgM a IgG špecifických pre nový koronavírus ukáže, či sa testovaný v minulosti s vírusom stretol, prípadne je ním aktuálne infikovaný, hoci nemusí mať žiadne príznaky, uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Na odbery je potrebné sa vopred objednať na recepcii nemocnice na telefónnom čísle 035/7909333, kde si záujemcovia dohodnú termín odberu a zaplatia poplatok za vyšetrenie. „Vyšetrenie poskytujeme aj pre indikovaných pacientov pred operáciou alebo z iných zdravotných dôvodov, vtedy vyšetrenie uhradí zdravotná poisťovňa,“ potvrdil riaditeľ nemocnice.

Vyšetrenie zdravotníci realizujú priamo z krvi a jeho citlivosť u osôb so symptómami je vysoká, dosahuje v priemere 90 percent. Základná metóda RT PCR (výter z nosohltana) a vyšetrenie protilátok (z krvi) sa používajú synergicky, aby sa vzájomne dopĺňali, zlepšovali účinnosť diagnostiky a monitorovali postupnosť rozvoja choroby, skonštatoval Jaška. Nemocnica robí testovanie v pracovných dňoch v priestoroch infektologickej ambulancie.