Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nemocnica v Komárne vybudovala urgentný príjem za 11,2 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Výstavba nového urgentného príjmu sa začala v júli 2020. Predchádzalo jej zbúranie starej nevyužívanej budovy bývalej kompresorovne a preloženie inžinierskych sietí.

Komárno 23. júna (TASR) - Nemocnica Agel Komárno vo štvrtok otvorila nový urgentný príjem. Nová budova urgentu prepojila dve existujúce samostatne stojace budovy, interný a chirurgicko-gynekologický pavilón. "Pacient príde alebo ho dovezie záchranná služba na jeden spoločný urgentný príjem a môže byť okamžite prevezený v rámci neverejnej časti na operačné sály," zhodnotil prínos projektu riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Nový urgentný príjem má 12 nových mobilných nemocničných lôžok, deväť vyšetrovacích lôžok, tri transportné lôžka, tri nové operačné sály vrátane osvetlenia, stropné RTG, mobilné RTG s ramenom, diagnostickú stanicu RTG, tri ultrasonografy, CT prístroj, ako aj centrálny monitoring vitálnych funkcií, štyri anestéziologické prístroje, päť defibrilátorov a dve operačné veže.

Celková hodnota investície dosiahla 11,187 milióna eur, z toho 752.000 eur predstavovala prípravná časť. Z prostriedkov Európskej únie získala nemocnica na realizáciu projektu 9,24 milióna eur, spolufinancovanie nemocnice bolo vo výške 924.000 eur. Ďalšie náklady spojené s výstavbou sú vyčíslené na 1,195 milióna eur. Celá výstavba sa realizovala za plného chodu nemocnice pri čiastočných obmedzeniach pre pacientov aj návštevníkov, povedal Jaška.

Výstavba nového urgentného príjmu sa začala v júli 2020. Predchádzalo jej zbúranie starej nevyužívanej budovy bývalej kompresorovne a preloženie inžinierskych sietí. "Najdôležitejšie pre bezproblémový chod nemocnice a predovšetkým pre pacientov bolo vybudovať náhradné rozvody stlačeného vzduchu, kyslíka a záložného zdroja nízkeho napätia zásobujúceho oddelenie ARO a súčasných operačných sál, a to tak, aby ich dodávka nebola nijako ohrozená," skonštatoval riaditeľ nemocnice.

Spádovú oblasť nemocnice v Komárne tvorí vyše 110.000 obyvateľov. Nemocnica poskytuje odbornú zdravotnú starostlivosť na 11 lôžkových oddeleniach, troch jednotkách intenzívnej starostlivosti, v 23 ambulanciách a desiatich oddeleniach spoločných liečebných a vyšetrovacích zložiek. Od začiatku tohto roka poskytli zdravotníci na urgentnom príjme pomoc takmer 6000 pacientom.