Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kométa sa po oprave vrátila pod Tatry

Historická električka Kométa Foto: TASR/Adriána Antošková

Historická električka Kométa bola vyrobená v roku 1912, nefunkčná bola po zásahu bleskom približne dva roky.

Poprad 14. decembra (TASR) – Historická električka Kométa dnes šťastne dorazila do popradského depa. Po revitalizácii sa vrátila zo Železničných opravovní a strojární (ŽOS) Vrútky, kde jej vdýchli nový život. „Pocity sú úplne fantastické, radosť je veľká, že spoločne s partnermi sa nám podarilo Kométu dostať do Popradu ešte pred Vianocami,“ konštatoval Ján Sabaka z Veterán klubu železníc, ktorý sa o záchranu Kométy najviac pričinil.

Električku ešte čaká množstvo úkonov, tzv. oživovacia kúra, keď sa namontujú všetky potrebné súčasti ako napr. zberač prúdu, otestujú sa všetky elektrické a vzduchové obvody. „Absolvuje sériu skúšobných jázd a technicko-bezpečnostnú skúšku. Keď sa overí a všetko dobre dopadne, bude môcť bezpečne voziť návštevníkov Tatier,“ dodal Sabaka. Predpokladá, že sa tak stane niekedy v prvom polroku 2013.

Vo Vrútkach sa Kométa podrobila revíznej oprave, okrem iného na nej urobili nové vzduchové obvody, opravili brzdy, elektroinštaláciu, ktorú zasiahol blesk, opravili pôvodné elektromotory, vymenili obruče a kolesá. „Verím, že tieto súčasti budú slúžiť prevádzke ďalších 100 rokov. Všetko bolo namaľované novým lakom, ktorý je približne rovnaký ako v dobe vzniku Kométy. V Poprade ju ešte domaľuje umelecký maliar, aby pripomínala dobu Rakúsko-Uhorska,“ upozornil Sabaka.



Na oprave Kométy sa finančne najviac podieľala spoločnosť Siemens, s.r.o., ktorá na tento účel vyčlenila celkovo 35.000 eur. „Sme veľmi radi, že sa podarilo zachrániť Kométu, pre nás je to taká osobná radosť, pretože táto električka je súčasťou nášho technologického dedičstva, keďže jej motory boli vyrobené pred 100 rokmi v bratislavskej továrni,“ zhodnotil hovorca spoločnosti Martin Noskovič.

Historická električka Kométa bola vyrobená v roku 1912, nefunkčná bola po zásahu bleskom približne dva roky. Na jej opravu prispelo množstvo spoločností, okrem Siemensu aj ŽOS Vrtúky, a.s., a formou verejnej zbierky prispeli aj občania.