Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kompa na Dunaji začne premávať v júni

Kompa cez Dunaj. Foto: Vodohospodárska výstavba, š.p

Cyklisti sa môžu tešiť na vlani zrekonštruovanú vozovku cyklistickej komunikácie na ľavostrannej hrádzi rieky Dunaj, v strednej časti Žitného ostrova.

Gabčíkovo/Dunaremete 7. apríla (TASR) - V rámci cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Maďarskom začne od júna premávať kompa na Dunaji, a to medzi Gabčíkovom a maďarskou obcou Dunaremete. Informáciu potvrdili starostovia obcí Iván Fenes a Géza Marovics.

Podľa Fenesa na ľavej strane Dunaja na slovenskej strane je už postavená budova čakárne, je hotová aj prístupová cesta s dopravnými značkami. "Na pravom brehu dokončievame budovu čakárne. Budúci týždeň očakávame príchod jari, práce sa na výstavbe prístavu urýchlia," ozrejmil Marovics s tým, že aj dvojkilometrová cesta z kúpeľnej obce Lipót do Dunaremete je už hotová.

"Napriek tomu, že kompa má nízky ponor, v priebehu jarných mesiacov budeme bagrovať koryto rieky," priblížil starosta Gabčíkova. Ako sa v projekte, ktorý schválila Európska únia uvádza, samotnú kompu, ktorá je taktiež vyhotovená, zabezpečí a jej prevádzku financuje Maďarsko. "Pre nás je to výhodné, lebo náklady budú platiť susedia," vysvetlil Fenes a pripomenul, že prevádzkové náklady bude dotovať maďarská vláda. Upozornil, že na pravidelnú údržbu plavebnej dráhy kompy v europrojekte nie sú vyčlenené finančné prostriedky. "Myslím si, že to už v rámci spolupráce so Slovenským vodohospodárskym podnikom doriešime," podotkol Fenes.

Marovics uviedol, že vybudovanie infraštruktúry vodnej dopravy, ako aj zaobstaranie kompy stojí 940 miliónov forintov (3.230.240 eur), z čoho 85 percent hradí EÚ. Z celkovej sumy 60 percent použije maďarská strana, ktorá zabezpečila aj plavidlo.

"Kompa okrem chodcov a cyklistov bude schopná previezť aj šesť osobných motorových vozidiel," doplnil podpredseda Trnavského samosprávneho kraja József Kvarda. Zdôraznil, že plavidlo pozitívne ovplyvní turizmus na obidvoch stranách a zlepší sa spoluprácu obyvateľov Szigetközu a Žitného ostrova. Štvorkilometrová cesta kompou bude trvať 20 minút, teraz musia obyvatelia precestovať autom 70 kilometrov.

Cyklisti sa môžu tešiť na vlani zrekonštruovanú vozovku cyklistickej komunikácie na ľavostrannej hrádzi rieky Dunaj, v strednej časti Žitného ostrova. V rámci rekonštrukcie na existujúcu asfaltovú vozovku rozprestreli a zavalcovali novú asfaltovú vrstvu v hrúbke 50 mm. Okrem obnovy sa zrealizovala aj nová spevnená asfaltová vozovka cyklistickej trasy na hrádzi. Na štrkovú vrstvu naniesli infiltračný postrek a zavalcovali sa dve asfaltové vrstvy. Celková plocha rekonštrukcie je 20.774 m2 a celková plocha výstavby meria 8130 m2.