Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V bratislavskej Petržalke zaregistrovali deväť kandidátov na starostu

Námestie hraničiarov Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do petržalského zastupiteľstva kandiduje 143 uchádzačov, pričom 26 z nich sú nezávislí.

Bratislava 1. októbra (TASR) – V najväčšej bratislavskej mestskej časti, v Petržalke, bude o post starostu v novembrových komunálnych voľbách bojovať deväť kandidátov. Toľko ich zaregistrovala miestna volebná komisia. Do petržalského zastupiteľstva kandiduje 143 uchádzačov, pričom 26 z nich sú nezávislí. Vyplýva to zo zverejneného vyhlásenia kandidatúry.

O post sa bude znova uchádzať úradujúca hlava mestskej časti, 54-ročný starosta Vladimír Bajan, ktorý ide do volieb ako nezávislý. Jeho vyzývateľmi budú 55-ročný hudobník Marián Greksa i 34-ročný IT špecialista Ján Hrčka. Obaja kandidujú ako nezávislí a v súčasnosti sedia v mestskom i petržalskom miestnom zastupiteľstve.

Ďalšiu z kandidátov, 43-ročnú doktorku Ivetu Plšekovú, ktorá je nominantkou strany Most-Híd, v Petržalke podporuje široká pravicová koalícia, zložená zo strán Sieť, Most-Híd, KDH, SaS, Mladá Petržalka a Strana zelených. Plšeková kandidovala aj pred štyrmi rokmi, skončila ako druhá.

Starostom Petržalky chce byť aj právnik Pavel Nechala a stavebný inžinier Daniel Šavel, ktorý je dnes konateľom Bytového podniku Petržalka a v minulosti pôsobil ako konateľ firiem blízkych finančnej skupine J&T Real Estate. Obaja majú 36 rokov a kandidujú ako nezávislí.

O post bude bojovať aj 30-ročný projektový špecialista Kristián Roman Zimmermann (nezávislý), ďalej 45-ročná ekonómka a manažérka Mária Javoreková (Právo a spravodlivosť) a 59-ročný strojný inžinier Jozef Augustín (Agrárna strana Slovenska).

V Petržalke môže v zastupiteľstve sedieť 25 až 35 poslancov. Takéto rozmedzie pripúšťa zákon o Bratislave pre mestské časti, ktoré majú vyše 100.000 obyvateľov. Petržalka ich mala ku koncu apríla tohto roku 112.610.

V jesenných komunálnych voľbách budú poslanci volení v šiestich volebných obvodoch.

Komunálne voľby sa uskutočnia 15. novembra.