Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

´Koňare´majú novú atrakciu, sedem metrov vysokého koňa

Sedem metrov vysoký kôň vystavený ešte pred vyplnením plastovými fľašami Foto: TASR/Milan Kapusta

Je zhotovený z dreva, drôtu a vyplnený plastovými fľašami.

Prešov 13.septembra (TASR) – V centre Prešova priamo pred radnicou dnes inštalovali sedem metrov vysokého koňa. Je zhotovený z dreva, drôtu a vyplnený plastovými fľašami. Autormi tohto netradičného diela sú pedagógovia a žiaci Základnej umeleckej školy na Októbrovej ulici.

Hmotnosť diela je viac ako 700 kilogramov a na konštrukciu použili smrekové drevo a približne 30 metrov štvorcových drôteného pletiva.

"Tento celý projekt začal v januári tohto roku, dva mesiace trvala výroba konštrukcie. Náplň tohto koňa alebo ak chcete telo, bude tvoriť recyklovateľný plastový materiál. Objem bude cez 2500 fliaš," vysvetlil riaditeľ ZUŠ Ľubomír Guman.
Vystavený sedem metrov vysoký kôň ešte pred vyplnením plastovými fľašami
Foto: TASR/Milan Kapusta


Primátor Prešova Pavel Hagyari uviedol, že myšlienka inštalovať takéhoto koňa priamo na námestí vznikla na radnici, keďže chceli zvýrazniť symbol mesta "Koňarov".

Pripomenul, že tento projekt je súčasťou spoločných aktivít s mestom Košice, ktoré bude na budúci rok Európskym hlavným mestom kultúry.

"Je to iné umelecké dielo, je to výraz doby a sme radi, že sa do neho zapojili deti. Dôležitý je aj ten rozmer ekológie, ktorý chceme vštepovať deťom, preto tie PET fľaše," povedal primátor.

Doplnil, že toto netradičné dielo v sobotu premiestnia do Jazdeckého areálu na Sídlisko III., kde sa budú konať jazdecké preteky. Potom majú niekoľko alternatív, kde by mal byť umiestnený natrvalo. Buď zostane v Jazdeckom areáli, alebo ho dajú do Záhrady umenia, prípadne do Ekoparku.