Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Koncert Cesta okolo sveta za 80 dní je súčasťou festivalu PONTES

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Koncert sa koná v rámci múzejných podporných aktivít myšlienky Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktorých tohtoročným mottom je Udržateľnosť v pamiatkach.

Humenné 25. septembra (TASR) - Koncert svetových populárnych melódií pod názvom "Cesta okolo sveta za 80 dní" pripravilo pre návštevníkov v pondelok 26. septembra Mestské kultúrne stredisko spolu s Vihorlatským múzeom v Humennom. Koná sa v rámci 22. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu PONTES 2022 - Mosty porozumenia. Informovala o tom Jana Fedičová z múzea.

"Repertoár koncertného programu tvorí hudobná mozaika, s ktorou poslucháči absolvujú cestu svetom najznámejších populárnych filmových melódií. Podujatie sa uskutoční na nádvorí renesančného kaštieľa v Humennom so začiatkom o 17.30 h. V prípade nepriazne počasia v koncertnej sieni Vihorlatského múzea. Humenskému publiku sa v programe okrem iných predstaví Virtuosi di Praga - zakladateľ orchestra, dirigent a husľový virtuóz Oldřich Vlček," priblížila Fedičová.

Koncert sa koná v rámci múzejných podporných aktivít myšlienky Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktorých tohtoročným mottom je Udržateľnosť v pamiatkach. Spojenie hudby a histórie v prostredí zrekonštruovaného renesančného kaštieľa je podľa Fedičovej vzácnym spojením koncepcie tvorcu festivalu a zakladateľa spomínaného orchestra - Oldřicha Vlčeka i úsilia Vihorlatského múzea o spoznávanie, zachovávanie a prezentáciu kultúrnych pamiatok.

"Koncert s výnimočným poslaním - upozorniť na kultúrne pamiatky v okolí, osloví poslucháčov vo formáte novej exteriérovej expozície múzea, ktorú technickým zázemím vytvára obnovený areál kaštieľskeho nádvoria národnej kultúrnej pamiatky," upozornila Fedičová. Dodala, že v deň koncertu múzeum spolu s jeho organizátormi a aktérmi, živým stream-prenosom vytvorí pomyselný most porozumenia. Odovzdáva tak posolstvo festivalu PONTES všetkým sledovateľnom na múzejnej platforme na sociálnej sieti.