Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Koncertnou sálou nitrianskeho Župného domu budú znieť basetové rohy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Formácia Lotz Trio je pomenovaná po nástrojárovi Theodorovi Lotzovi, ktorý sa v Prešporku preslávil zdokonalením basetového rohu.

Nitra 1. októbra (TASR) – V Koncertnej sále Župného domu v Nitre budú znieť historické hudobné nástroje v podaní zoskupenia Lotz Trio. Koncert s názvom Mozartov čarovný basetový roh ponúkne Nitrianska galéria 5. októbra.

Formácia Lotz Trio je pomenovaná po nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746 – 1792), ktorý sa v Prešporku preslávil zdokonalením basetového rohu. „Toto hudobné zoskupenie pravidelne uvádza na kópiách jeho historických nástrojov napríklad Terzetti Wolfganga Amadea Mozarta,“ informovali organizátori.

Ako pripomenuli, trio v zložení Róbert Šebesta, Ronald Šebesta a Igor Františák hráva aj dobové aranžmány z Mozartových opier Čarovná flauta, Figarova svadba a Don Giovanni. „V repertoári má aj ďalšie skladby pre trio basetových rohov, napríklad diela Juraja Družeckého, klarinetového virtuóza Antona Stadlera, Vojtěcha Nuderu či Antonína Volánka,“ uviedla galéria.