Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Konferencia otvorí diskusiu o tom, ako hovoriť o revolúcii zaujímavo

Na snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Konferencia sa bude konať v symbolických priestoroch Auly Univerzity Komenského, kde sa v novembri 1989 stretávali študenti.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Medzinárodná konferencia "November 89 - 30 Years After" má priniesť najnovšie poznatky o novembrových udalostiach, ale aj diskusiu o tom, ako "rozprávať príbeh roku 1989 zaujímavo a pritom zostať verný štandardom vedeckej práce". Podujatie v dňoch 14. až 15. novembra organizuje Historický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v spolupráci s Univerzitou Komenského. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

"November 1989 je obľúbenou témou konšpiračných teórií, ktoré dlhodobo spochybňujú jeho význam. Na rozdiel od vedeckého výskumu však tieto teórie neraz úspešne zaujmú kontroverznými príbehmi," vysvetľujú organizátori. Nežná revolúcia je pritom populárnou témou medzinárodného výskumu. Práve konferencia by mala sprostredkovať najnovšie zistenia vedcov.

Konferencia sa bude konať v symbolických priestoroch Auly Univerzity Komenského, kde sa v novembri 1989 stretávali študenti. V programe vystúpia historici, sociológovia, politológovia, antropológovia, právnici a experti na medzinárodné vzťahy zo Slovenska, Spojených štátov, Veľkej Británie, Kanady, Francúzska a ďalších krajín. Ako hlavní rečníci sa predstavia Timothy Garton Ash z Univerzity v Oxforde a James Krapfl z Univerzity McGill.