Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Konferencia Rožňava v premenách času priblíži históriu mesta

Na archívnej snímke východná časť Námestia baníkov v Rožňave. Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban

Chýbať nebude priblíženie významných pamiatok mesta, výtvarných tradícií či prehliadka bývalého františkánskeho kláštora na Betliarskej ulici.

Rožňava 18. októbra (TASR) – Pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave sa v kongresovej sále radnice vo štvrtok (21. 10.) uskutoční konferencia Rožňava v premenách času. TASR o tom informovala odborná referentka pre kultúru mesta Lenka Leštáková.

„Cieľom konferencie je sprístupniť odborné poznatky širokej verejnosti. Je to otvorené podujatie pre všetkých, ktorí majú záujem o rôzne témy z histórie Rožňavy,“ priblížila Leštáková. Ako dodala, v súvislosti s protipandemickými opatreniami budú návštevníci podujatia povinní predložiť doklad o zaočkovaní, negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 či prekonaní ochorenia.

V rámci konferencie odborníci verejnosti predstavia históriu Rožňavy prostredníctvom ôsmich tematických prednášok. Predstavia tak niekdajší cechový život v Rožňave, kultúrny a spoločenský život v 19. a 20. storočí či život rehoľníkov. Chýbať nebude priblíženie významných pamiatok mesta, výtvarných tradícií či prehliadka bývalého františkánskeho kláštora na Betliarskej ulici.

Rožňava si v tomto roku pripomína 730. výročie prvej písomnej zmienky o meste, ktorou je listina kráľa Ondreja III. z 3. februára 1291. Jágerskú kapitulu ňou poveril, aby v spolupráci s kráľovským zástupcom vytýčila hranice obce Rosnoubana. Ďalšími listinami potom potvrdil donáciu Rožňavy v jej starých hraniciach i nového majiteľa mesta, ktorým sa stal arcibiskup Ladomír a ostrihomské arcibiskupstvo. Listina je uložená v archíve rímskokatolíckej cirkvi Biskupstva Rožňava.