Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Konferencia v Košiciach sa venuje vplyvu globálnych zmien na ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR Štefan Puškáš

Na vybrané témy budú prednášať špičkoví vedci, zaujímaví hostia a odborníci z praxe.

Košice 14. júna (TASR) - Vplyv globálnych zmien na životné prostredie, zdravie ľudí a zvierat je témou medzinárodnej konferencie, ktorá sa v stredu začala v Košiciach. Potrvá do piatka (16. 6.) a určená je vedcom, doktorandom, humánnym a veterinárnym lekárom, odborníkom v oblasti biológie, klimatológie, hydrológie, poľnohospodárstva, lesníctva a príbuzných odborov.

Podujatie organizujú Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach s partnerskou univerzitou v nórskom meste Bodo ako tretiu spoločnú konferenciu o globálnych zmenách. Ako informovala hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková, ide o výsledok dlhoročnej spolupráce oboch univerzít a reagujú ním na náročné výzvy, ktorým čelí ľudstvo za posledné desaťročia.

"Konferencia je medzinárodnou a multidisciplinárnou platformou na zdieľanie najnovších vedeckých poznatkov, výmenu skúseností, budovanie vzťahov a vedeckých sietí. Obidve univerzity totiž pracujú s konceptom Jedno zdravie, ktorý sa snaží o medzinárodnú interdisciplinárnu spoluprácu na dosiahnutie optimálneho zdravia človeka, zvierat a životného prostredia," uviedol odborný garant konferencie a prorektor UVLF pre vzdelávanie Martin Tomko. Na vybrané témy budú podľa neho prednášať špičkoví vedci, zaujímaví hostia a odborníci z praxe. "Všetky sú mimoriadne aktuálne a korešpondujú s globálnymi ohrozeniami, ktoré sa nás týkajú stále viac," skonštatoval.

Organizátori pripomínajú, že na ľudskú spoločnosť majú obrovský vplyv klimatické zmeny súvisiace s globálnym nárastom teploty zemského povrchu, stúpaním hladiny morí, zmenšovaním objemu ľadovcov, zmenenou distribúciou vody na zemskom povrchu a v atmosfére, ako aj ďalšie environmentálne transformácie, intenzívne poľnohospodárstvo, rastúca ľudská populácia, globalizácia a intenzívna preprava zvierat a ľudí. Všetky tieto zmeny menia rýchlosť a klasické schémy prenosu patogénov s dramatickými následkami pre ľudí aj voľne žijúce, hospodárske i spoločenské zvieratá.

Prvá konferencia sa konala v roku 2017 v Košiciach za účasti takmer 120 odborníkov z rôznych krajín sveta, o dva roky neskôr na ňu nadviazala NordGlobal 2019 v nórskom meste Bodo. Aktuálne sa podujatie opäť vrátilo do Košíc a koná sa v priestoroch Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov.