Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Kontroverzná chata musí z Pustého hradu preč, rozhodlo mesto

Foto: TASR/Jozef Poliak

Ako TASR pred časom povedal primátor Zvolena Miroslav Kusein, chata, ktorá bola len dočasnou stavbou a svojim vzhľadom do areálu pamiatky vôbec nepatrí.

Zvolen 24. mája (TASR) - Kontroverznú chatku v areáli Pustého hradu, o ktorej existenciu zvádzajú s vedením meste boj zástupcovia združenia Priaznivci Pustého hradu, majú do troch mesiacov odstrániť. Takéto rozhodnutie magistrátu dostalo v týchto dňoch združenie.

Ako TASR pred časom povedal primátor Zvolena Miroslav Kusein, chata, ktorá bola len dočasnou stavbou a svojim vzhľadom do areálu pamiatky vôbec nepatrí, mala byť zlikvidovaná do konca minulého roku. Keďže ju ale združenie neodstránilo, mesto pristúpilo k vydaniu rozhodnutia o odstránení stavby.

Chatku na Pustom hrade postavili členovia združenia v 90. rokoch uplynulého storočia, ako zázemie pre archeológov, ktorí v tom čase začali hrad skúmať. V roku 2001 vydal magistrát rozhodnutie, na základe ktorého bola chatka určená ako dočasná stavba, ktorá mala slúžiť len po dobu archeologického výskumu. Základný výskum v časti Horného hradu však pred dvoma rokmi skončil a podľa mesta sa tak uzatvorila aj dočasná funkcia chaty. Mesto navyše vybudovalo vlani asi 50 metrov od vstupnej brány na hrad zrub, ktorý nahrádza niektoré funkcie chatky.

Združenie sa však podľa jeho štatutárnej zástupkyne Ruženy Babicovej, proti rozhodnutiu magistrátu odvolá. "Združenie by bez adekvátneho zázemia, ktoré tvorí práve chata na Pustom hrade, nemalo opodstatnenie," povedala TASR. Na rozdiel od zástupcov mesta si nemyslí, že chatky v strede národnej kultúrnej pamiatky je nevhodným prvkom, ale naopak, je to pútač, ktorý upriamuje zraky návštevníkov na hrad. Chata je zároveň symbolom dvadsaťročného úsilia združenia o zviditeľnenie hradu. O ich odvolaní vo veci bude rozhodovať Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici.