Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Koronavírus potvrdili na Luníku IX aj v nelegálnych osadách

Na archívnej snímke testovanie na sídlisku Luník 9 v Košiciach v priestoroch ZŠ 31. októbra 2020. Obyvatelia sídliska, väčšinou Rómovia mali o testovanie záujem. Pokojne stáli v rade, ale ťažko bolo možné dosiahnuť, aby dodržali trvalo odstupy aspoň 2 metre a tak ich polícia oddelila aspoň do jednotlivých skupín. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej pracovníci referátu sociálnych vecí a mestskí policajti ešte pred testovaním chodili po nelegálnych osadách a presviedčali obyvateľov, aby sa nechali otestovať.

Košice 2. novembra (TASR) – Spolu štyri prípady nákazy novým koronavírusom eviduje mesto Košice, ktoré mobilnými odberovými jednotkami v nedeľu (1. 11.) otestovalo zhruba 1000 ľudí v útulkoch, v nocľahárňach, krízových centrách a v nelegálnych osadách. Pre TASR to uviedlo mesto Košice. Drive-in odberné miesto na košickom letisku využila v nedeľu (1. 11.) oproti sobote (31. 1.) len pätina ľudí.

V rámci celoplošného víkendového testovania v Charitnom dome sv. Alžbety na Bosákovej ulici mal pri 150 otestovaných pozitívny test jeden človek. V osadách Mašličkovo, Malá stanica, Pri bitúnku a Moňov potok otestovali dokopy 220 ľudí, nový koronavírus evidujú u troch. Na Luníku IX na statických odberných miestach otestovali 1292 ľudí, z toho bolo desať pozitívnych. „Mobilnými odberovými jednotkami bolo okrem obyvateľov Mašličkova otestovaných na Luníku IX ešte ďalších približne 420 obyvateľov tejto mestskej časti - všetci negatívni,“ uviedlo mesto s tým, že žiadne pozitívne prípady nezaznamenali v Krízovom centre Košická Nová Ves, kde otestovali približne 100 ľudí, ani v útulku Oáza Bernátovce pri približne 300 otestovaných.

Podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej pracovníci referátu sociálnych vecí a mestskí policajti ešte pred testovaním chodili po nelegálnych osadách a presviedčali obyvateľov, aby sa nechali otestovať. „Mnohí z nich o tejto možnosti ani vôbec nevedeli a po počiatočnej nedôvere takmer všetci z nich prišli na testy. Z výsledkov testovania vyplýva, že ľudia z týchto skupín obyvateľstva nie sú pre nás hrozbou a obyvatelia mesta sa ich nemusia báť. Veľmi dobrou informáciou je aj to, že priamo v osadách sa nenachádzajú žiadne ohniská nákazy,“ povedala. Podľa nej aj z celkových počtov nakazených v týchto komunitách vyplýva, že ide o mimoriadne priaznivú situáciu v porovnaní s inými lokalitami na Slovensku.

Čo sa týka drive-in na letisku, počas dvoch dní celoplošného testovanie tam otestovali 5182 ľudí, z čoho bolo 33 pozitívnych. Z toho v nedeľu otestovali 4308 a pozitívnych bolo 19.