Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Koronavírus zastavil vyplácanie dotácií

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Zastupiteľstvá, na ktorých mali regionálni poslanci granty schvaľovať, sa pre hrozbu nového koronavírusu odsúvajú, niektoré samosprávy vyplácanie finančných príspevkov celkom pozastavili.

Nitra 1. apríla (TASR) – Občianske združenia, organizátori kultúrnych podujatí, športovci, ale aj zdravotníci či podnikatelia, ktorí počítali s dotáciami od samospráv, netušia, kedy a či vôbec príspevky na svoju činnosť získajú. Zastupiteľstvá, na ktorých mali regionálni poslanci granty schvaľovať, sa pre hrozbu nového koronavírusu odsúvajú, niektoré samosprávy vyplácanie finančných príspevkov celkom pozastavili.

Na marcovom rokovaní Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa malo rozhodovať o niekoľkých balíkoch dotácií v celkovej hodnote takmer 2,5 milióna eur. Tie mali byť rozdelené medzi desiatky poberateľov. Zasadnutie je však odložené na neurčito. Na marcovom rokovaní sa mali rozdeľovať napríklad dotácie na kultúru v hodnote 900.000 eur či 850.000 eur na šport. Na príspevok budú musieť čakať aj organizácie, ktoré sa starajú o kultúrne pamiatky. Kraj má pre ne v rozpočte vyčlenených 100.000 eur. Odkladá sa aj vyplatenie dotácií v hodnote 350.000 eur na zdravotnú starostlivosť, vyše 300.000 eur na rozvoj cestovného ruchu a desaťtisíce eur určených na podporu ďalších oblastí.

Otázne je, v akom objeme a či sa vôbec dotácie k žiadateľom napokon dostanú. „Treba zdôrazniť, že vzhľadom na súčasnú mimoriadnu situáciu, ktorá má vplyv na ekonomiku samosprávnych krajov, môžu byť tieto objemy prehodnotené. Mnoho podujatí, ktoré sa viazali k dotáciám NSK, sa ani reálne nemôže, respektíve nebude môcť uskutočniť. Konečné slovo v tomto smere bude mať Zastupiteľstvo NSK,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Svoju dotačnú politiku prehodnocuje aj nitriansky magistrát, ktorý má tiež vo svojom rozpočte vyčlenené desiatky tisíc eur na dotácie pre rôzne oblasti, od kultúry a športu až po sociálnu oblasť či podporu zdravotníctva. „Vzhľadom na súčasnú mimoriadnu situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu mesto Nitra pozastavuje realizáciu všetkých projektov zatiaľ do konca mája 2020, a teda nebude ani poskytovať finančné prostriedky. O ďalšom postupe budeme informovať,“ oznámila nitrianska radnica.