Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Korunovačné slávnosti pripomenú panovníčku Máriu Teréziu

Z obradu korunovácie Alžbety Kristíny v kostole najsvätejšieho Spasiteľa (jezuitský kostol) počas podujatia Korunovačné slávnosti, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obrad korunovácie sa uskutoční v sobotu na Hviezdoslavovom námestí o 16.00 h. Inscenuje sa podľa historických podkladov, vystupuje na ňom približne 200 hercov.

Bratislava 25. júna (TASR) - Osemnásty ročník korunovačných slávností, ktoré sa konajú počas víkendu v Bratislave, pripomenie korunováciu Márie Terézie. TASR o tom informoval organizátor podujatia Milan Vetrík.

Obrad korunovácie sa uskutoční v sobotu na Hviezdoslavovom námestí o 16.00 h. Inscenuje sa podľa historických podkladov, vystupuje na ňom približne 200 hercov.

"Kráľ dostáva od ostrihomského arcibiskupa – prímasa Uhorska - svätoštefanskú korunu spolu s ďalšími korunovačnými insígniami: meč, plášť, jablko a žezlo. Po obrade korunovácie pasuje rytierov Rádu zlatej ostrohy, skladá prísahu vlasti a sľubuje zachovávať integritu krajiny na korunovačnom pahorku," priblížil priebeh.

Sprievodnou aktivitou bude výstava voskových figurín Korunovačná Bratislava v tieni tureckého polmesiaca. "Tá približuje ťaženie osmanských vojsk do strednej Európy v roku 1683," ozrejmil organizátor.

Korunovačné slávnosti v Bratislave patria medzi najväčšie kultúrne podujatia na Slovensku a zážitkovým spôsobom približujú korunovácie 18 kráľov a kráľovien korunovaných v Bratislave. Konajú sa každoročne v posledný júnový víkend na pamiatku korunovácie Márie Terézie 25. júna 1741.