Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košeca ako prvá obec na Slovensku úplne zdigitalizovala zber odpadu

Na snímke smetiar prikladá čítačku k nádobe na zmesový komunálny odpad vybavenej čipom na elektronickú evidenciu vývozu odpadu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Je to pre nás satisfakcia, že aj malá obec na strednom Považí dokáže v digitalizácii poraziť aj štáty vyspelej Európy, uviedol starosta obce.

Košeca 8. júna (TASR) – V obci Košeca v Ilavskom okrese začali systematicky triediť odpad už v roku 2008. V rovnakom roku začala samospráva aj finančne motivovať svojich obyvateľov na separovaný zber. Na vyšší level posunuli separovanie v Košeci pred dvomi rokmi, keď ako prvá samospráva na Slovensku začala odpad z každej domácnosti elektronicky evidovať.

Ako informoval starosta Radomír Brtáň, obec tak má prehľad, ktorá domácnosť vyprodukuje koľko odpadu končiaceho na skládke a koľko separovaného odpadu.

„Následne porovnávame koeficienty cez hmotnosť vyprodukovaného odpadu. Zmesový komunálny odpad sa váži na skládke, triedené odpady vážime sami na vlastných váhach. Potom prepočítame mieru triedenia na každú domácnosť a na základe toho si môžu obyvatelia uplatniť zľavu zakotvenú vo všeobecne záväznom nariadení obce,“ priblížil starosta.



Základný poplatok za zber a likvidáciu odpadu je v obci 30 eur na osobu za rok, týka sa obyvateľov, ktorí neseparujú vôbec. So zvyšujúcou sa mierou separovania úmerne klesá poplatok za odpad, obyvatelia, ktorí separujú najviac, tak platia iba deväť eur na osobu a rok.

„Takých, ktorí platia iba deväť eur za osobu a rok, je stále menšina. Sú to členovia niekoľkých desiatok domácností, dokážu vytriediť 90 až 100 percent odpadu. Miera separovania sa v Košeci postupne lepší a sme radi, že ľudia začínajú chápať nastavenie systému a že v podstate oni sú tými, kto rozhoduje, koľko budú platiť,“ zdôraznil Brtáň s tým, že v obci majú momentálne mieru triedenia viac ako 60 percent, celoslovenský priemer je niečo viac ako 30 percent.

Na snímke starosta obce Košeca Radomír Brtáň ukazuje na zbernom dvore separovanie odpadu podľa jednotlivých druhov. Košeca, 8. júna 2021.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Inovatívne zmeny v odpadovom hospodárení Košece zaujali aj organizácie zaoberajúce sa hodnotením samospráv. Špecialista na odpadové hospodárstvo v obci Marek Kurinec získal za rok 2020 prestížne ocenenie Úradnícky čin roka, čo podľa starostu naštartovalo ďalšie úspechy súvisiace s odpadmi a obcou Košeca.

Viedenský inštitút Inovácie v politike, udeľujúci rovnomenné ocenenia v rámci celej Európy, ocenil za rok 2020 prestížnou cenu v kategórii digitalizácia práve projekt separovania a elektronického evidovania vyprodukovaného odpadu v Košeci.



„Bolo to pre nás obrovské prekvapenie. Najskôr sme sa v konkurencii niekoľkých stoviek projektov z celej Európy dostali do prvej desiatky, čo už bol pre nás veľký úspech. Keď sme sa o niekoľko týždňov na videokonferencii dozvedeli, že sme túto kategóriu vyhrali, vyrazilo nám to dych. V prvom rade za to treba poďakovať ľuďom, ktorí sa zapájajú do separovania. Bez nich by tento systém nefungoval,“ zdôraznil starosta.

I keď víťazstvo v medzinárodnej súťaži nebolo finančne honorované, pre Košecu má podľa starostu veľký význam. „Pre obec Košeca a našu miestnu časť Nozdrovice je to obrovská prestíž. Prvýkrát v histórii súťaže Inovácie v politike sa stalo, že ocenenie získala slovenská obec. Sme tak prví na Slovensku a navyše v kategórii digitalizácia, ktorá u nás tak trochu pokrivkáva. Je to pre nás satisfakcia, že aj malá obec na strednom Považí dokáže v digitalizácii poraziť aj štáty vyspelej Európy,“ uzavrel Brtáň.