Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košičana obvinila polícia z výroby výbušnín, súd ho vzal do väzby

Na snímke policajti predvádzajú Mariána F. na Okresný súd v Košiciach 14. apríla 2021. Foto: TASR Roman Hanc

Košičan je zároveň obvinený aj zo zločinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva.

Košice 14. apríla (TASR) – Zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 46-ročného Košičana Mariána F. Podľa vyšetrovania si svojpomocne vyrábal výbušniny, ktoré mal následne iniciovať v lesnom poraste a výbuchy nahrávať. Košický okresný súd v stredu rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Na snímke policajti predvádzajú Mariána F. na Okresný súd v Košiciach 14. apríla 2021.
Foto: TASR Roman Hanc



Košičan je zároveň obvinený aj zo zločinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva. V lese mal vyhľadávať nevybuchnutú muníciu z druhej svetovej vojny. Muníciu mal delaborovať a výbušnú látku z nej použiť na svojpomocnú výrobu výbušnín. Videá s výsledkami detonácie v lese mal publikovať na internete, informovala polícia.

"Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice I vyhovel návrhu prokurátora a uznesením rozhodol o vzatí do väzby Mariána F. z dôvodu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. Doplnila, že obvinený sa k skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu, priznal a vzdal sa práva podať proti rozhodnutiu o vzatí do väzby sťažnosť.

Výbušniny mal muž schované v lese a nebezpečné veci mal ukryté aj doma. Policajti prehľadali viaceré miesta vrátane bytu na Ulici Kpt. Jaroša na košickom sídlisku Dargovských hrdinov a rodinného domu v obci Vrbnica (okres Michalovce). Spolu s NAKA sa do akcie Nobel zapojili aj kriminalistickí technici, pyrotechnik s chemikom z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, príslušníci košického pohotovostného policajného útvaru, ale aj poriadkoví policajti či psovod.

"Pri prehliadkach viacerých nehnuteľnosti sme, okrem iného, zaistili väčšie množstvo rôznych druhov chemických látok potrebných na výrobu výbušnín, ale aj neznáme chemické látky, ktoré skúmame v našich laboratóriách. Ďalej TNT, Danubit, pyrotechnické zápalničky, trecí zapaľovač a rozobraté strelivo,
" uviedla polícia.

V lesnom poraste policajti zaistili desať nevybuchnutých delostreleckých mín z druhej svetovej vojny, ktoré po zadokumentovaní pyrotechnik na mieste znehodnotil.

Znalci z kriminalistického a expertízneho ústavu predbežným skúmaním zistili, že v prípade zaistených trhavín ide o Danubit 1, teda priemyselnú banskú skalnú trhavinu určenú na trhacie práce na povrchu i v podzemí. TNT je výbušninou a patrí medzi takzvané brizantné trhaviny. Medzi zaistenými chemikáliami identifikovali aj dusičnan amónny, vápenný a sodný, ktoré sú zaradené medzi prekurzory na výrobu výbušnín.

Podľa prokuratúry si obvinený z rôznych zdrojov zadovažoval chemikálie, nábojnice a ďalšie komponenty s cieľom výroby výbušných predmetov najmenej od roku 2002.