Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Košice a Tokaj bude v septembrové soboty spájať mimoriadny cyklovlak

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Cyklovlak bude premávať na trase Košice – Čerhov – Slovenské Nové Mesto – Borša – Streda nad Bodrogom a spať.

Košice 21. augusta (TASR) – Mimoriadny turistický vlak Tokajský cykloexpres dovezie v období vinobrania cestujúcich z Košíc do tokajskej oblasti. Premávať bude každú septembrovú sobotu a súčasťou súpravy bude aj nákladný vozeň na bezplatnú prepravu bicyklov. Informovala o tom v stredu Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Cyklovlak bude premávať na trase Košice – Čerhov – Slovenské Nové Mesto – Borša – Streda nad Bodrogom a spať. Z košickej železničnej stanice bude odchádzať o 8.00 h, naspäť sa bude zo Stredy nad Bodrogom vracať o 18.00 h. V prevádzke bude 7., 14., 21. a 28. septembra.

"Po dobrých skúsenostiach s Ľadovým a Gemerským expresom chceme podporiť aj východnú časť nášho kraja, kde sa počas vinobrania koncentruje turistický ruch. Teší ma, že tieto mimoriadne vlaky sa osvedčili a stali sa inšpiráciou aj pre ďalšie kraje, kde vznikajú podobné projekty," uviedol v stredu predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Vlakové spojenie je príležitosťou aj pre miestnych vinárov, niektorí z nich pripravili pre cestujúcich špeciálne degustačné balíčky, do jedného z vinárstiev bude premávať kyvadlová autobusová doprava z vlakovej stanice.

Preprava bicyklov v nákladnom vozni bude bezplatná, miesto si však bude nutné vopred rezervovať. Kapacita je 50 bicyklov.

Pre cykloturistov nachystal KRT nielen inšpirácie na zaujímavé individuálne výlety. "Pridať sa môžu aj k organizovaným sprevádzaným cyklovýletom. Na nich obídeme najzaujímavejšie miesta Tokaja – vyhliadkovú vežu v Malej Tŕni, najnižšie položený bod Slovenska v Kline nad Bodrogom a trasa jedného cyklovýletu mieri aj za hranice," priblížila výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Podľa nej na Tokaji od septembra pribudne aj nová atrakcia – turistický vláčik. Ten bude premávať medzi vinárstvami od Čerhova až po Veľkú Baru každý týždeň od štvrtka do nedele.

"Som veľmi rád, že sa nám opäť podarila ďalšia zaujímavá vlakovo-cyklistická spolupráca. Verím, že Tokajský cykloexpres ocenia nielen obyvatelia dolného Zemplína, ale spojenie priláka do tejto malebnej vinohradníckej oblasti cyklistov i turistov z celého východného Slovenska," doplnil Karol Martinček, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webe vylety.kosiceregion.com a v Regionálnom informačnom bode v Košiciach.