Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košická Biela noc začína v piatok, venovaná je slovenskému umeniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Hoci vstup k jednotlivým objektom a inštaláciám bude regulovaný, bežná prechádzka košickými ulicami podľa organizátorov ponúkne výhľad na niekoľko ukážok súčasného umenia.

Košice 7. októbra (TASR) – Takmer 40 diel vrátane rôznych multimediálnych inštalácií a iného ponúkne v Košiciach od piatka (8. 10) do 24. októbra festival Biela noc. Celý ročník je venovaný slovenského súčasnému umeniu. Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii povedala riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, nepriaznivá pandemická situácia výrazne ovplyvní jeho formát. Zúčastniť sa na ňom budú môcť iba návštevníci zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 a sprístupnený bude len počas piatkov a víkendov. Takmer všetky aktivity v rámci festivalu budú bezplatné.

Festival sa vlani z dôvodu pandémie nového koronavírusu nekonal. Košice sú od tohto týždňa podľa COVID automatu v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej farbe. „Mnohým inštaláciám sme napríklad v uplynulých dňoch menili umiestnenie – väčšina z nich sa teraz koncentruje v Mestskom parku, v areáli Kasární/Kulturpark či v nádvoriach a interiéroch, pretože sme povinní všetkých návštevníkov evidovať a zapísať ich kontaktné údaje, čo je možné len v ohradenom priestore,“ povedala s tým, že diela, ktoré svojim charakterom presunuté byť nemôžu, museli zrušiť úplne. V programe však majú naďalej 38 diel.

K ďalším zmenám, ku ktorým museli organizátori pristúpiť, patrí aj sprístupnenie diel iba v piatky, soboty a nedele či skrátenie otváracích hodín, ktoré budú medzi 18.30 a 22.00 h. Vzhľadom na vývoj situácie návštevníkom odporúča sledovať sociálne siete a mobilnú aplikáciu podujatia, ktorá každú aktualitu oznámi cez notifikácie. Čo sa týka festivalovej mapy, tento rok bude k dispozícii len on-line.

Ako informovalo vedenie mesta, počas festivalových dní budú Mestský park pre bežnú verejnosť uzatvárať okolo 17.30 h. Pre návštevníkov Bielej noci tu budú pripravené napríklad geometrická krajina od sedemminut, svetelní jogíni Pavla Trubena, apokalyptickí rastlinní bežci Evy Moflárovej a iné. „Erik Binder pripravil pyramídu zo starých pračiek. Je to vtipná vec, ktorá zároveň odkazuje na recykláciu a ekológiu,“ priblížila Pacáková.

Hoci vstup k jednotlivým objektom a inštaláciám bude regulovaný, bežná prechádzka košickými ulicami podľa organizátorov ponúkne výhľad na niekoľko ukážok súčasného umenia. Svetelnou mágiou skúsených ožije napríklad budova Košického samosprávneho kraja a ďalšie projekcie oživia aj budovu Štátnej filharmónie Košice či Štátneho divadla Košice.