Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Okrem jazdy na koňoch v centre Košíc sa uskutočnil aj hon na líšku

Na snímke Hubertova jazda, ktorá sa tradične koná na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny na Hlavnej ulici v Košiciach 15. októbra 2021. Foto: TASR František Iván

Hubertovu jazdu organizovala UVLF v spolupráci s mestom Košice.

Košice 15. októbra (TASR) – Historické centrum Košíc v piatok popoludní zažilo slávnostnú jazdu desiatok jazdcov na koňoch. Išlo o súčasť Hubertovej jazdy konanej tradične na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny.

Súčasťou slávnostného nástupu s fanfárami pred štátnym divadlom bolo prečítanie reglementu – pravidiel Hubertovej jazdy a dekorácia koní. Mimoriadny sprievod zhruba tridsiatky jazdcov vrátane jazdnej polície prišiel na Hlavnú ulicu po Komenského ulici z areálu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Hubertovu jazdu organizovala UVLF v spolupráci s mestom Košice. Sprievodný program pred štátnym divadlom od predpoludnia tvorili muzikanti zo Základnej umeleckej školy na Jantárovej ulici a sokoliarska skupina Horus Košice.

Na snímke Hubertova jazda, ktorá sa tradične koná na záver jazdeckej a poľovníckej sezóny na Hlavnej ulici v Košiciach 15. októbra 2021.
Foto: TASR František Iván


Po dekorácii koní sa jazdci vydali na tradičný „hon na líšku“ do lesov v okolí Bankova. Líšku symbolicky predstavuje jeden z jazdcov označený líščou kožušinou alebo chvostom. „Pre jazdcov je pripravených množstvo prekážok. Jazda trvá dve až tri hodiny a preverí sily jazdcov aj koní. Vedúcim jazdcom je master, jeho pokyny musia všetci jazdci rešpektovať. Víťazom jazdy sa stane ten, komu sa podarí chytiť líšku, čo nie je jednoduché, pretože kožušinu musí víťaz strhnúť v plnom cvale,“ priblížila hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

Hubertova jazda vzdáva česť jazdcom, športovcom a koňom, ktoré celý rok slúžia človeku, reprezentujú ho a pomáhajú mu v jeho práci. Táto tradícia má priblížiť sviatok svätého Huberta – patróna poľovníkov a jazdcov.