Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Do lavíc košických základných škôl zasadne vyše 2100 prvákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Prítomnosť rodičov sprevádzajúcich prvákov v úvodný deň školského roka bude aj vzhľadom na opatrenia regulovaná, pričom konkrétny spôsob závisí od rozhodnutia riaditeľov škôl.

Košice 30. augusta (TASR) - Do 34 základných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, nastúpi v stredu 2. septembra viac ako 2100 prvákov. Informoval o tom košický magistrát.

Prítomnosť rodičov sprevádzajúcich prvákov v úvodný deň školského roka bude aj vzhľadom na opatrenia regulovaná, pričom konkrétny spôsob závisí od rozhodnutia riaditeľov škôl. Pre rodičov a žiakov, ktorí prejdú bránami škôl, bude povinnosťou dodržanie hygienických opatrení vrátane nosenia rúšok a dezinfekcie rúk.

"Riaditelia škôl dostali možnosť zvážiť slávnostné otvorenie školského roka, aby zabránili stretnutiu veľkého množstva žiakov na jednom mieste. Namiesto klasickej formy si všetci školáci a pedagógovia zväčša vypočujú príhovor a informácie týkajúce sa výučby v školskom rozhlase," uviedol magistrát. Vzdelávací proces sa okrem toho bude realizovať v nezmenenej forme.

Rodičia musia pre svoje ratolesti zabezpečiť do školy dve rúška a papierové jednorazové vreckovky. Pre žiakov prvého stupňa platí odporúčanie nosiť rúško, žiaci druhého stupňa musia povinne nosiť rúško všade vo vnútorných priestoroch školy.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Martin Palkovič

Pedagogickí a odborní zamestnanci školy budú musieť zabezpečiť rozstupy medzi žiakmi v súlade s aktuálnymi hygienicko-epidemiologickými nariadeniami. Takisto by mali dohliadať aj na dôsledné vetranie tried a priestorov školy.

Zriaďovateľ uvádza, že zabezpečil pre zamestnancov a žiakov dostatok dezinfekčných a osobných ochranných prostriedkov. Školy zároveň musia mať vyhradené priestory na izoláciu žiakov, u ktorých by sa prejavili príznaky ochorenia COVID-19. Ak by učitelia spozorovali príznaky choroby, musia do miestnosti žiaka dočasne premiestniť a upovedomiť jeho zákonných zástupcov, aby ho zo školy čo najskôr vyzdvihli.

"Ak sa u žiaka vyskytne podozrenie na ochorenie COVID-19, musí prestať navštevovať školu, kým sa podozrenie nepotvrdí alebo nevyvráti. Ak bude výsledok testu negatívny, výučba sa obnoví a môžu sa do nej zaradiť všetky vylúčené osoby. Podozrivého žiaka ďalej manažuje miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ)," informovalo mesto. Ak by bol test pozitívny, vylúčené osoby zostávajú mimo výučby až do určenia postupu RÚVZ. Možné je aj vylúčiť žiakov celej triedy a prerušiť školskú dochádzku.