Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do vozidiel košickej MHD je možné nastúpiť už len s rúškom

Od pondelka 16. marca 2020 do prímestských autobusov cestujúci nesmie vstúpiť bez rúška, šatky, šálu alebo inej vhodnej alternatívy ochrany tváre. Regionálny dopravca Slovak Lines Regio sprísňuje bezpečnostné preventívne opatrenia proti koronavírusu. Na snímke upozornenie pre cestujúcich v Bratislave 16. marca 2020. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zamestnanci magistrátu začali s distribúciou jednorazových rúšok pre ľudí, ktorí o ne v priebehu tohto týždňa požiadali prostredníctvom telefonátov alebo e-mailov.

Košice 20. marca (TASR) – Do autobusov a električiek mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach od piatka nie je možné nastúpiť bez rúška, šatky, šálu alebo inej účinnej ochrannej pomôcky na zamedzenie prenosu nového koronavírusu. Vyplýva to zo zmeny prepravného poriadku MHD. Informoval o tom na piatkovom rokovaní krízového štábu mesta riaditeľ magistrátu Marcel Čop.

Mesto zároveň začalo od tohto dňa so zasielaním SMS správ Košičanom, najmä tým v produktívnom veku a seniorom. Ich cieľom je identifikovať ľudí v núdzi, so zdravotnými problémami alebo v karanténe, ktorí potrebujú pomoc s donáškou obedov, potravín a liekov. Záujemcovia o tento druh pomoci budú zaradení do databázy. Nová služba pre Košičanov by sa v spolupráci s mestskými časťami mohla začať poskytovať budúci týždeň, informoval magistrát.

"Keďže je problém dostať sa k databázam ľudí, ktorí z rôznych dôvodov potrebujú takúto pomoc, rozhodli sme sa, že si vytvoríme našu vlastnú. V Košiciach je mnoho ľudí, ktorí nevedia kam a na koho sa majú v tejto súvislosti obrátiť, my im ponúkame riešenie. Záujemcovia o donášku obedov, potravín a liekov zavolajú na naše call centrum 055/6419 100 alebo pošlú mail na pomoc@kosice.sk, kde môžu nahlásiť svoj záujem. My sa im ozveme, začneme s nimi komunikovať a spoločne nájdeme také riešenia, ktoré uľahčia ich ťažkú životnú situáciu," uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Zamestnanci magistrátu začali s distribúciou jednorazových rúšok pre ľudí, ktorí o ne v priebehu tohto týždňa požiadali prostredníctvom telefonátov alebo e-mailov. Mesto vzhľadom na obmedzené množstvo zostávajúcich rúšok zo štvrtkovej (19. 3.) zásielky mohlo pomôcť aspoň niekoľkým desiatkam Košičanom.

Primátor informoval, že v piatok odišla objednávka na 100.000 rúšok a 15.000 respirátorov, ktoré by mali byť k dispozícii budúci týždeň. Členovia krízového štábu predpokladajú, že ak by mimoriadna situácia trvala ešte niekoľko týždňov, mesto bude potrebovať pre svojich obyvateľov milióny rúšok. Z tohto dôvodu riaditeľ magistrátu opätovne zaslal aktualizovanú požiadavku na Okresný úrad Košice a Správu štátnych hmotných rezerv SR, aby na základe vývoja situácie zabezpečili obyvateľom päť miliónov rúšok. 

Ako úspešný projekt sa podľa vyjadrení organizácií zabezpečujúcich prevádzku útulkov na Bosákovej ulici a v Bernátovciach ukázali potravinové balíčky pre bezdomovcov. Počty ľudí bez domova, ktorí navštevujú obe spomínané zariadenia, sa od začiatku týždňa podstatne zvýšili. V distribúcii potravinových balíčkov sa tak bude pokračovať aj cez víkend. Mesto pre túto skupinu obyvateľstva pripravuje aj distribúciu hygienický balíčkov.

Krízový štáb rozhodol o tom, že jeho ďalšie rozšírené rokovanie sa uskutoční v pondelok (23. 3.) o 11.00 h. "Ešte predtým, a to na pondelok 8.00 h, je zvolaná rada starostov, ktorá sa bude zaoberať aj ďalšími možnosťami pomoci obyvateľom mesta. S jej členmi sa chcem poradiť aj o možnosti zvolania mimoriadneho mestského zastupiteľstva. Ak s tým budú súhlasiť, mohli sme na prijať uznesenia, ktorými by sme ešte účinnejšie mohli reagovať na aktuálny stav počas tejto mimoriadnej situácie," uviedol primátor.