Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Košická MHD bude od polnoci premávať, DPMK sa s mestom dohodlo

Na snímke zamestnanci DPMK počas zhromaždenia pred dopravným podnikom mesta Košíc počas ostrého štrajku. Foto: TASR – František Iván

Na rokovaní zastupoval vedenie mesta Košice riaditeľ magistrátu Marcel Čop. Hovorca magistrátu Dušan Tokarčík označil mesto pri rokovaniach za mediátora, s kompromisným návrhom však súhlasí.

Košice 14. februára (TASR) - Košická mestská hromadná doprava (MHD) bude od nadchádzajúcej polnoci premávať tak, ako pred utorkovým ostrým štrajkom. Pre TASR to za odborárov pri Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) uviedla Andrea Vindišová.

"Ostrý štrajk od polnoci prerušujeme," uviedla. Potvrdila, že cestujúca verejnosť tak v stredu (15. 2.) bude mať k dispozícii autobusy a električky MHD. "Doprava bude 15. februára od 00.00 h premávať v pôvodnom režime, to znamená autobusy v prázdninovom režime, električky v režime pracovné dni. Nočné spoje s odchodmi zo Staničného námestia o 23.15 h budú vykonané," informuje v súvislosti s pozastavením štrajku DPMK na sociálnej sieti.

Odborári avizovali, že po utorkovom vyhlásení, na ktorom sa popoludní dohodlo vedenie DPMK a niektorí mestskí poslanci, ich čaká ešte rokovanie s vedením DPMK a zasadnutie štrajkových výborov. Odborári o výsledkoch rokovania s DPMK zatiaľ neinformovali.

Dohoda medzi DPMK a poslancami súvisela s rozpočtom mesta na rok 2023, ktorým sa má mestské zastupiteľstvo (MsZ) zaoberať v marci. DPMK žiadal na dofinancovanie zo strany mesta namiesto 26 miliónov eur sumu 36 miliónov eur. Na základe dohody by to malo byť minimálne 30 miliónov eur. Táto suma sa má aktualizovať po pripravovanej zmene grafikonu a optimalizovaní linkového vedenia. Spoločné vyhlásenie tiež zahŕňa 15-percentné zvýšenie tarifných miezd či predloženie úpravy taríf.

Odborári uviedli, že dostali garanciu zachovania pracovných miest, no s výsledkom rokovania spokojní nie sú, keďže ich požiadavky neboli naplnené v plnom rozsahu. Podľa generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka je uvedená dohoda východiskom k ďalšiemu kolektívnemu vyjednávaniu. Mesto Košice pre TASR uviedlo, že s dohodnutým kompromisným návrhom súhlasí. Pripomenulo, že o rozpočte budú rozhodovať poslanci MsZ.

Odborári pri DPMK vyhlásili na utorok ostrý štrajk, do ktorého sa zapojili takmer všetci vodiči aj ďalší zamestnanci DPMK. Štrajk paralyzoval košickú MHD. Okrem vybraných spojov do nemocníc, oceliarní či školských spojov pre telesne a mentálne postihnuté deti nepremávali takmer žiadne autobusy MHD ani električky. Odborári žiadali dofinancovanie DPMK zo strany mesta, udržanie pracovných miest či zvýšenie platov.

Na snímke zamestnanci DPMK počas zhromaždenia pred dopravným podnikom mesta Košíc počas ostrého štrajku.
Foto: TASR – František Iván


Vedenie dopravného podniku a poslanci Košíc sa dohodli na viacerých bodoch


Vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) a mestskí poslanci sa v utorok popoludní dohodli na viacerých bodoch, ktoré súvisia s požiadavkami odborárov.

V schválenom finančnom pláne má byť tiež garantované zvýšenie tarifných miezd zamestnancov v priemere o 15 percent, platiť to má od januára tohto roka. Dohoda zahŕňa aj predloženie úpravy taríf.

Dohodu podpísalo deväť poslancov, prevažne zástupcov poslaneckých klubov. Podľa Padyšáka by tak mal byť ukončený štrajk a garantovaný sociálny zmier. "Je to len východisko k ďalšiemu kolektívnemu vyjednávaniu," dodal.

Odborári potvrdili, že ich čaká uzavretie dohody s vedením DPMK. S výsledkom rokovania nie sú spokojní. "Spísaná dohoda bude predložená ako dodatok na magistrát a po schválení rozpočtu by mala byť v platnosti," povedal predseda základnej organizácie vodičov MHD pri DPMK Ivan Horváth. O tom, či budú v ostrom štrajku pokračovať aj v stredu, rozhodnú po zasadnutí štrajkových výborov. "Máme garanciu, že sa nebude prepúšťať. Spokojný budem, až keď bude doprava fungovať tak, ako má, a keď budú naplnené požiadavky zamestnancov," skonštatoval.

Na rokovaní zastupoval vedenie mesta Košice riaditeľ magistrátu Marcel Čop. Hovorca magistrátu Dušan Tokarčík označil mesto pri rokovaniach za mediátora, s kompromisným návrhom však súhlasí. Pripomenul, že o rozpočte bude napokon rozhodovať MsZ.

Odborári predtým kritizovali, že primátor Jaroslav Polaček na rokovaní nebude. Dôvodom jeho neúčasti bola podľa mesta dlhodobo plánovaná služobná cesta. Situáciu týkajúcu sa DPMK kritizoval napríklad aj bývalý košický primátor a poslanec NR SR Richard Raši, podľa ktorého ju zapríčinil primátor Polaček a strany bývalej vládnej koalície.