Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Košice majú na Luníku IX zabezpečiť dodržiavanie karanténnych opatrení

Na snímke mestská polícia na Luníku IX. Košice, 27. januára 2021. Foto: TASR - František Iván

Na základe vyhlášky sa má zabezpečiť dodržiavanie karanténnych opatrení, domácej izolácie u osôb s ochorením COVID-19, ako aj u všetkých osôb, ktoré boli s nimi v úzkom kontakte.

Košice 27. januára (TASR) - Mesto Košice má za asistencie bezpečnostných zložiek zabezpečiť dodržiavanie karanténnych opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19 v mestskej časti Luník IX. Vyplýva to z rozhodnutia regionálnej hygieničky, o situácii rokovali aj na dopoludňajšom krízovom štábe mesta. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor mesta.

Na základe vyhlášky sa má zabezpečiť dodržiavanie karanténnych opatrení, domácej izolácie u osôb s ochorením COVID-19, ako aj u všetkých osôb, ktoré boli s nimi v úzkom kontakte. "V prípade zistenia porušenia karantény zo strany obyvateľov tejto mestskej časti budú príslušníci bezpečnostných zložiek postupovať podľa vyhlášky regionálneho úradu verejného zdravotníctva," uviedli z komunikačného odboru.



Vydaná vyhláška neobmedzuje pohyb osôb zo sídliska, ktoré sa policajtom na ulici preukážu negatívnym výsledkom testu. „Teda nie je celé sídlisko, respektíve mestská časť v karanténe. Len pozitívne testovaní a ich rodinní príslušníci budú pravidelne kontrolovaní, či dodržiavajú karanténu. Ďalej vyhláška nariaďuje mestu Košice zabezpečiť dezinfekciu verejných priestranstiev v danej mestskej časti,“ vysvetlila pre TASR Zuzana Dietzová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach.

Účelom vyhlášky je podľa jej slov sprísnenie ochranných opatrení. Uplynulý víkend sa totiž v rámci celonárodného skríningu na Luníku IX potvrdilo ochorenie COVID-19 u 38 osôb. „Testovanie naďalej pokračuje, výsledky testovania sledujeme a vyhodnocujeme,“ dodala.

Na Luník IX sa v stredu chystá aj primátor mesta Jaroslav Polaček a ďalší členovia krízového štábu, ktorí budú popoludní informovať o ďalších krokoch.