Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach sa začala medzinárodná zdravotnícka konferencia

Na snímke zľava Milan Dragula, Jana Srníková, Ondrej Škodler, Dušan Podolský, Juraj Jurica a Peter Bandura. Foto: TASR

Viac ako 25 prednášajúcich a diskutérov zo štyroch krajín bude diskutovať o základných otázkach týkajúcich sa systému zdravotnej starostlivosti.

Košice 11. apríla (TASR) - Aké princípy vládnu zdravotníctvu je názov medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes a v piatok (12.4.) koná v košickom klube Veritas. Organizátorom konferencie je mimovládna organizácia Komora pre medicínske právo – MEDIUS, ktorá sa prostredníctvom vzdelávacích a poradenských aktivít zameriava na vytváranie vhodného prostredia pre zdravý vzťah medzi pacientom a zdravotníckym pracovníkom.

Konferencia je určená pre manažment zdravotníckych zariadení, zdravotníckych pracovníkov, členov etických komisií, pracovníkov právnych a administratívnych oddelení zdravotníckych zariadení, advokátov, pracovníkov farmaceutických spoločností, vedeckých pracovníkov, ako aj pacientov a členov pacientskych združení. Viac ako 25 prednášajúcich a diskutérov zo štyroch krajín bude diskutovať o základných a zásadných otázkach týkajúcich sa systému zdravotnej starostlivosti a vzťahu medzi zdravotníckym pracovníkom a pacientom.

„Cieľom konferencie je to, aby ľudia začali uvažovať o tom, čo má byť základom pre vzťahy v zdravotníctve,“ uviedol pre TASR jeden z organizátorov konferencie, Ivan Humeník z mimovládnej organizácie MEDIUS. Zdôraznil, že organizátori neočakávajú vyriešenie všetkých problémov, ale dôležité je, aby sa odborníci stretli mohli spolu konfrontovať názory a posúvať celú problematiku ďalej.

Foto: TASR


Na konferencii má priestor pre prezentáciu svojich názorov a záverov výskumu aj Vladimír Synek zo spoločnosti Corporate Consulting Group. „Bol som sem pozvaný na základe publikovaných článkov v médiách, ktoré sa snažia pomenovať aktuálne témy veľmi netradičným spôsobom. A tiež aj preto, lebo sme ukončili výskum s názvom Postoje lekárov, ktorý tu budem prezentovať,“ povedal Synek. Podľa neho je dôležité pozrieť sa na problém zdravotníctva, „ktorí pre stromy nevidia les,“ ale aj očami ľudí zvonku, ktorí sa v tomto odvetví orientujú a majú čo povedať.

Záštitu nad konferenciou prevzala Darina Sedláková, riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku, primátor mesta Košice Richard Raši, a Zuzana Zvolenská, ministerka zdravotníctva SR. Účastník získa priamo na konferencii medzinárodný recenzovaný  zborník, ktorý obsahuje príspevky prednášajúcich a ďalších autorov – exkluzívny odborný výstup využiteľný v ďalšej praxi. Konferencia je kreditovaná jednotlivými stavovskými organizáciami. Zámerom organizátorov je podporiť diskusný rozmer podujatia s dôrazom na vytvorenie efektívnych možností klásť otázky a ovplyvňovať konkrétny obsah odporúčaní pre všetkých zainteresovaných.

Podľa Humeníka budú závery konferencie prezentované na rezortnej, parlamentnej aj vládnej úrovni.