Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Košice menia režim prevádzky centra pomoci pre utečencov na kúpalisku

Na archívnej snímke z 8. marca 2022 utečenci na kúpalisku Červená hviezda v centre pre utečencov z Ukrajiny. Foto: TASR - František Iván

Centrum v súčasnosti využíva zhruba 300 ľudí denne. Núdzové prenocovanie v kontajneroch poskytujú každú noc priemerne 60 až 80 utečencom.

Košice 1. júna (TASR) – Mesto Košice mení režim prevádzky Centra prvého kontaktu na kúpalisku Červená hviezda (ČH). Od stredy začínajú s postupným vypratávaním priestorov, ktoré slúžili na dočasné ubytovanie pre utečencov z Ukrajiny. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, k reorganizácii dochádza z dôvodu príprav kúpaliska na letnú sezónu, úspory finančných prostriedkov súvisiacich s každodenným zabezpečením chodu tohto centra, ako aj ďalšími technickými príčinami.

Ako prvé príde v stredu večer na rad sťahovanie 24 kontajnerov na dočasné ubytovanie z parkoviska pred budovou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach. Časť z nich presunú na neďaleké parkovisko pred budovou Eurobusu na košickej autobusovej stanici, kde doplnia tie súčasné. "Museli sme k tomu pristúpiť aj preto, že ÚPSVaR ako štátny orgán z rôznych dôvodov nesúhlasil s ďalšou prevádzkou na ich parkovisku. Sme radi, že napokon nám vyšla v ústrety súkromná spoločnosť," povedal splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny Roman Dohovič. Nový režim prevádzky centra pomoci by chceli zaviesť od budúceho týždňa.

Centrum v súčasnosti využíva zhruba 300 ľudí denne. Núdzové prenocovanie v kontajneroch poskytujú každú noc priemerne 60 až 80 utečencom. Ich prílev je podľa mesta v súčasnosti konštantný, hoci vždy pred polnocou tam zo železničnej stanice dôjde asi 30 ľudí. "Aj vzhľadom na to, že počty utečencov sú nižšie ako tesne po začiatku ruskej agresie na Ukrajinu, v nasledujúcich dňoch sa o 40 percent zníži aj množstvo dobrovoľníkov a ďalšieho personálu, ktorí sa o nich v troch pracovných zmenách starajú," dodáva magistrát.