Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Košiciach poputovali mestské ocenenia do rúk laureátov

Na archívnej snímke Beáta Drotárová. Foto: TASR František Iván

Cenu primátora mesta Košice si z Polačekových rúk prevzala aj jubilujúca Beáta Drotárová za celoživotný osobný a profesionálny prínos v oblasti dramatického umenia.

Košice 13. novembra (TASR) – Spolu 26 jednotlivcov a kolektívov z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, kultúry a športu ocenil najvyššími mestskými oceneniami v Historickej radnici v Košiciach v piatok (12.11.) primátor Jaroslav Polaček. Slávnostný ceremoniál sa pre pandémiu nového koronavírusu uskutočnil v netradičnom termíne.

Odovzdávanie ocenení košickým osobnostiam a kolektívom za ich významné výsledky a mimoriadne zásluhy býva tradične vyvrcholením májových osláv Dňa mesta Košice. "Keďže v máji v Kulturparku z pandemických dôvodov dodatočne ocenili osobnosti a kolektívy za rok 2020, ceremoniál oceňovania za rok 2021 sa uskutočnil v náhradnom novembrovom termíne," informoval košický magistrát na svojej internetovej stránke. Desať jednotlivcov a tri kolektívy sú po ceremoniáli držiteľmi Ceny mesta Košice, rovnaký počet jednotlivcov a kolektívov získal Cenu primátora.

Cenu mesta na základe rozhodnutia košického mestského zastupiteľstva získal Bartolomej Buráš in memoriam, ktorý bol dlhoročným riaditeľom konzervatória na Timonovej ulici, ekonóm a vrcholový manažér Franz Grohs, dlhoročný darca krvi a člen organizačného tímu Medzinárodného maratónu mieru Peter Hrmo, infektológ Pavol Jarčuška, dlhoročný riaditeľ Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach Jozef Krištan, ďalej vedúca lekárka Národnej transfúznej služby SR Košice Jitka Mačalová, klinický fyzik Pavol Matula, dlhoročný riaditeľ Ústrednej knižnice Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Václav Pálfy in memoriam, ako aj predseda Spoločnosti priateľov jogy Gejza Timčák a tiež Stanislav Vokál za významné vedecké výsledky v oblasti štúdia vlastností jadrovej hmoty v relativistických jadrových zrážkach.

Kolektívmi ocenenými Cenou mesta sú príslušníci Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach zaradení v ambulancii HaZZ, oddelenie služobnej kynológie odboru poriadkovej polície KR Policajného zboru v Košiciach a občianske združenie Tanečné štúdio Adriany Vrbovej.

Cenu primátora mesta Košice si z Polačekových rúk prevzala jubilujúca Beáta Drotárová za celoživotný osobný a profesionálny prínos v oblasti dramatického umenia, tiež Michal Dudovič za zásluhy v športovej oblasti a úspešnú i zahraničnú reprezentáciu mesta vo florbale, Ján Liba za dlhoročný prínos v duchovnej službe, jubilujúca psychologička Gabriela Lukáčová či športovkyňa Viktória Pillárová za úspechy v karate. Za rozvoj a propagáciu východoslovenského folklóru a ľudovej hudby primátor ocenil aj Milana Rendoša, "za kreatívny, tvorivý a vysoko odborný prístup i významné výsledky v problematike riešenia dôchodkových záležitostí klientov Sociálnej poisťovne" Lýdiu Rešteiovú. Ocenenou bola aj psychologička Ľubica Šťastná, publicista Milan Štelbaský či pedagogička a prednostka Kliniky detí a dorastu Detskej fakultnej nemocnice Košice Veronika Vargová.

Na archívnej snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček.
Foto: TASR - František Iván


Polaček udelením Ceny primátora ocenil kolektív študentov Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach za pomoc počas obdobia pandémie ochorenia COVID19, jubilujúci Klub všestrannej turistiky Košičan pri TJ Lokomotíva Košice a tiež Občianske združenie kresťanských seniorov pri MČ Košice – Západ.

"Vzácni a výnimoční ľudia, ktorých mená dnes zaznejú, sú pýchou Košíc a môžu byť inšpiráciou pre nás všetkých. Tvoria morálne a spoločenské hodnoty, budujú pozitívny obraz nášho mesta a vzorne ho reprezentujú nielen doma, ale aj v zahraničí," vyjadril sa počas ceremoniálu Polaček.