Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na košickej železničke inštalovali zvonicu s patrónkou železničiarov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Súčasťou slávnosti bolo aj ekumenické požehnanie zvonice kňazmi rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a evanjelickej cirkvi.

Košice 18. septembra (TASR) – Na Košickej detskej historickej železnici v stanici Alpinka v nedeľu slávnostne inštalovali novú železničnú zvonicu. Jej súčasťou je 15-kilogramový zvon a viac ako metrová plastika sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky železničiarov, z topoľového dreva.

Podľa riaditeľa Detskej železnice Košice Ľubomíra Lehotského ide o prvú zvonicu svojho druhu na Slovensku. "Identifikuje sa so železničným prostredím, prírodou a hlási sa ku kresťanským koreňom i tradícii ručného zvonenia a funkcie zvonárov na Slovensku, ktoré bolo v roku 2011 prehlásené za nehmotné kultúrne dedičstvo Slovenska," priblížil.

Súčasťou slávnosti bolo aj ekumenické požehnanie zvonice kňazmi rímskokatolíckej, gréckokatolíckej a evanjelickej cirkvi. Podujatie sa konalo v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Zvonica stojí na železných koľajniciach, ktoré sú krížom uložené cez trať. Na nich sú uchytené štyri päťmetrové drevené stĺpy z viac ako storočnej jedle, ktorá vyrástla v košických mestských lesoch.

Občianske združenie informovalo, že zvon sv. Kataríny Alexandrijskej s dolným priemerom 30 centimetrov na jar tohto roku odlial zvonolejár Jakub Vorobeľ v obci Chotča spolu s ďalším zvonom pre pápeža Františka. Sochu patrónky zhotovil rezbár Vladimír Tinák. Nad drevenou plastikou je strecha so solárnym panelom, ktorý napája energiou nočné osvetlenie.

K výstavbe zvonice, odliatí zvonu i vyrezaní plastiky prispeli viacerí podporovatelia. Zvoniť sa bude napríklad pri príchode prvého a pred odchodom posledného vlaku, pri výročiach a slávnostiach železničky, na sviatok sv. Kataríny Alexandrijskej či pri narodeninách mladých železničiarov alebo členov obsluhy železničky.