Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

TRAGÉDIA NA STAVBE DIAĽNICE D1: Pri práci sa zabil robotník

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príčiny tragickej udalosti sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

Košice 27. apríla (TASR) - Na stavbe diaľnice D1 Budimír - Bidovce došlo k tragickému úrazu. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

"Zhotoviteľ úseku D1 Budimír – Bidovce dnes napoludnie informoval NDS o vážnom pracovnom úraze pracovníka poddodávateľa s následkom smrti, ku ktorému došlo pri prácach na mostnom objekte," uviedla Michalová.

Príčiny tragickej udalosti sú v súčasnosti podľa jej slov predmetom vyšetrovania. "Z toho dôvodu v tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie. NDS vyjadruje pozostalým úprimnú sústrasť," dodala.

Prehľad smrteľných úrazov pri výstavbe D1



TASR prináša výberovú chronológiu vážnych pracovných úrazov na stavbe diaľnice D1 za posledných desať rokov.

2. apríla 2009 - Tragické následky mal pracovný úraz, ktorý sa stal počas výstavby diaľničného mosta na úseku diaľnice D1 Sverepec - Vrtižer. Zo 14-metrovej výšky spadol 26-ročný pracovník, pod ktorým sa prepadol betónový šalovací dielec. V dôsledku vážnych zranení ho previezli vrtuľníkom do žilinskej nemocnice, zranenia boli natoľko vážne, že sa ho nepodarilo zachrániť.

22. júna 2009 - Výstavba diaľnice D1 v úseku Sverepec - Vrtižer si vyžiadala ďalšiu obeť. Počas príchodu na pracovisko spadol z podpornej konštrukcie diaľničného piliera 29-ročný mladík. Zraneného previezli do považskobystrickej nemocnice, kde lekári bojovali o jeho život až do ranných hodín. Mladík podľahol ťažkým zraneniam.

2. novembra 2012 - Pád diaľničného mosta vo výstavbe pri obci Kurimany v okrese Levoča si vyžiadal 14 zranených a štyroch mŕtvych. K zrúteniu konštrukcie na úseku Jánovce – Jablonov došlo počas betonáže mosta, na mieste sa v čase tragédie nachádzalo do 20 ľudí. Bezprostrednou príčinou zrútenia tejto časti mosta bol podľa vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) kolaps oceľových skruží, respektíve lešení, ktoré podopierajú betónové bednenie, na ktoré sa leje betón.

12. augusta 2013 – V rozostavanom tuneli Šibenik v úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov nastal okolo 4.30 h výbuch, po ktorom zahynul jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, z toho jeden ťažké. Nešťastie spôsobil nekontrolovaný výbuch náloží, čo priamo na mieste tragédie potvrdil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD): "Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu."

10. apríla 2017 - Na stavbe tunela Višňové došlo k nehode, pri ktorej zahynula mladá žena. Ako informoval hovorca spoločnosti Falck Záchranná Vladimír Vanko, 25-ročná žena z východného Slovenska mala rozsiahle zranenia hrudníka. Išlo o pracovníčku subdodávateľskej firmy. Bola so spolujazdkyňou v osobnom aute, ktoré zasiahol bager pri vychádzaní z tunela.

31. októbra 2017 - Približne o 8.30 h došlo na stavbe D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala k smrteľnému pracovnému úrazu. Pri montáži debniaceho vozu, respektíve pri manipulácii s oceľovým priehradovým nosníkom došlo k privaleniu daného pracovníka týmto nosníkom.