Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návštevu pápeža Františka v Košiciach pripomína aj suvenírová bankovka

Kolekcia autorských spomienkových produktov vyhotovených pri príležitosti návštevy pápeža Františka v Dóme sv. Alžbety v Košiciach 23. septembra 2021. Foto: TASR – František Iván

V Košiciach mal stretnutie s mládežou na štadióne Lokomotíva a s rómskou komunitou na sídlisku Luník IX.

Košice 23. septembra (TASR) – Návštevu pápeža Františka v Košiciach bude pripomínať aj suvenír v podobe symbolickej bankovky s nulovou hodnotou. Na prednej strane je vyobrazený Svätý Otec s hlavným oltárom Dómu sv. Alžbety v pozadí a na zadnej strane košická katedrála.

Vydanie suveníru v prvej edícii v počte 5000 kusov pripravila farnosť sv. Alžbety Uhorskej v spolupráci s občianskym združením Národné poklady. Záujemcovia z radov verejnosti ho môžu získať s pamätnou obálkou v sobotu (25. 9.) v Urbanovej veži od 9.00 do 18.00 h.

„Zo strany farnosti je tento suvenír spomienkovým predmetom. Každý, kto venuje na chod, reštaurovanie a nutné opravy chrámu sumu minimálne päť eur, dostáva od nás tento dar, čiže samotný suvenír je aj formou pomoci pre Dóm svätej Alžbety,“ uviedol vo štvrtok pre novinárov kurátor Dómu sv. Alžbety Tomáš Harbuľák. Pripravuje sa pritom podľa neho aj ďalšia edícia tohto suveníru s tým, že výťažok pôjde opäť na potreby katedrály a farnosti.

Olejomaľbu pápeža pred oltárom Dómu sv. Alžbety, ktorej reprodukciu vidno na MemoEuro suveníre, vytvoril Jaroslav Dvorský, autorom kresby katedrály je Vladimír Ondo. Súčasťou spomienkových predmetov na návštevu hlavy katolíckej cirkvi sú aj ďalšie predmety, ako grafické listy či pohľadnice.

Hoci pápež František priamo do Dómu sv. Alžbety nezavítal, počas návštevy 14. septembra prešiel autom okolo neho. V Košiciach mal stretnutie s mládežou na štadióne Lokomotíva a s rómskou komunitou na sídlisku Luník IX.