Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Obete komunizmu si v košickom múzeu pripomínajú svedectvami

Na snímke vpravo riaditeľ Múzea obetí komunizmu Pavol Hric, vľavo primátor Košíc Jaroslav Polaček počas odhalenia tabule na priečelí budovy Múzea obetí komunizmu v Košiciach 24. júna 2022 na Moyzesovej ulici č. 24. Foto: TASR – František Iván

Databáza, ktorú spravuje Múzeum obetí komunizmu, obsahuje mená 104.000 perzekvovaných osôb a 148.000 trestaných roľníkov.

Košice 24. júna (TASR) - Svedectvami zameranými na perzekúciu žien i príbehmi pamätníkov si v piatok v Múzeu obetí komunizmu v Košiciach pripomínajú Deň pamiatky obetí komunistického režimu, ako aj prvé výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti na priečelí budovy odhalili tabuľu s logom a názvom múzea, podľa neho premenovali aj autobusovú zastávku MHD.

"Obete komunizmu nám pripravili cestu k dnešnej slobode a zaslúžia si našu poctu, pretože dokázali znášať nespravodlivé odsúdenia, poníženie, odlúčenie od svojich rodín, manželiek a detí,"
povedal riaditeľ múzea Pavol Hric.



Poslaním tohto múzea je spoznávať nedávnu históriu, zamýšľať sa nad ňou a objavovať príčiny, ktoré viedli k neľudskému zaobchádzaniu s občanmi. Cieľom je poskytnúť informácie o danom období najmä mladým ľuďom. Ako Hric povedal, od marca ho navštívilo 1200 študentov. Od svojho vzniku prijali dvoch historikov a jedného pedagóga. Okrem expozičnej časti je v múzeu aj knižnica samizdatu a exilovej literatúry. K prvým 2000 exemplárom ich v súčasnosti pribudlo ďalších odhadom 2000, ktoré budú postupne spracovávať. Jedným z výstupov múzea je aj Mapa obetí komunizmu na Slovensku.

Na snímke Múzeum obetí komunizmu v Košiciach 24. júna 2022 na Moyzesovej ulici č. 24.
Foto: TASR – František Iván


Databáza, ktorú spravuje Múzeum obetí komunizmu, obsahuje mená 104.000 perzekvovaných osôb a 148.000 trestaných roľníkov. Veľká časť z nich pochádza práve z východného Slovenska. Z Košíc je to takmer 3000 obetí komunizmu.

Jedným z prejavov úcty má byť aj premenovanie autobusovej zastávky MHD Slovenský rozhlas na Moyzesovej ulici, ktorá je stanovišťom pre linky číslo 17 a 36, na Múzeum obetí komunizmu. "Verím, že každé jedno zastavenie autobusu na tejto zastávke a hláška s jej názvom mnohým pripomenie, aká tá naša história bola, a možno mnohých prijme k tomu, aby z autobusu vystúpili a našli cestu do múzea," uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Na snímke odhalená zastávka MHD s názvom Múzeum obetí komunizmu pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu a prvého výročia otvorenia Múzea obetí komunizmu v Košiciach 24. júna 2022 na Moyzesovej ulici č. 24.
Foto: TASR - František Iván


Desiatky tisíc obetí komunistického režimu si Slovensko pripomína druhýkrát. Po viac ako 30 rokoch od jeho pádu v bývalom Československu schválila Národná rada (NR) SR v novembri 2020 novelu zákona, na základe ktorej sa 24. jún stal Dňom pamiatky obetí komunistického režimu.