Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ochranári vyzývajú na odňatie kontroly nad ložiskom uránu

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Ochranári uvádzajú, že Ludovika Energy sa aj napriek nesúhlasu a výraznému odporu obyvateľov a samospráv už od roku 2005 snaží v rekreačnej oblasti Jahodná pri Košiciach presadiť ťažbu uránu.

Košice 13. marca (TASR) – Košickí ochranári vyzývajú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, aby odňalo firme Ludovika Energy, s. r. o., kontrolu nad uránovým ložiskom na Jahodnej a namiesto nej poverilo ochranou a evidenciou daného ložiska Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK) Košice 2013 podala v nedeľu (12. 3.) podnet na envirorezort.

Ochranári uvádzajú, že Ludovika Energy sa aj napriek nesúhlasu a výraznému odporu obyvateľov a samospráv už od roku 2005 snaží v rekreačnej oblasti Jahodná pri Košiciach presadiť ťažbu uránu, pričom v období rokov 2005-2015 mala v oblasti určené prieskumné územie. To zaniklo 20. apríla 2015 a spoločnosť sa preto s MŽP SR súdi. Následne sa firma pokúšala o určenie nového prieskumného územia v danej oblasti, čo ministerstvo vlani v októbri zamietlo. Po odvolaní sa firmy minister László Sólymos (Most-Híd) toto rozhodnutie minulý mesiac potvrdil.

"Hoci Ludovika Energy už nemá povolenie na ďalší geologický prieskum na Jahodnej, v zmysle rozhodnutia MŽP z roku 2009 je stále organizáciou zabezpečujúcou tzv. ochranu a evidenciu daného výhradného ložiska. Keďže už pominuli všetky skutočnosti, pre ktoré bola Ludovika týmito úlohami poverená, v súčasnosti neexistuje žiaden dôvod, pre ktorý by nimi mala byť poverená aj naďalej," uviedol predseda ZO SZOPK Košice 2013 Ladislav Rovinský.

Podľa jeho názoru je logické a prirodzené, aby si štát evidoval a chránil svoje nerastné zdroje sám prostredníctvom na to určenej štátnej organizácie, a tým je Štátny geologický ústav. "Nie je dôvod, aby tieto úlohy štát zveril súkromnej organizácii s protichodným podnikateľským záujmom a predovšetkým nie organizácii, ktorá je z titulu vykonávaného geologického prieskumu a najmä z titulu svojej snahy presadiť ťažbu a spracovanie uránu v danej oblasti i napriek nesúhlasu občanov v konflikte záujmov (a ktorá je pre nepovolenie pokračovania v prieskume v súdnom spore so štátom)," napísal v stanovisku Rovinský.

Hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák pre TASR reagoval, že ministerstvo zatiaľ neeviduje oficiálnu výzvu na zmenu organizácie, ktorá by mala uránové ložisko na Jahodnej evidovať a zabezpečovať jeho ochranu. "V prípade, že takáto výzva bude na ministerstvo doručená, budeme sa ňou dôsledne zaoberať," uviedol.

Envirorezort tiež potvrdil, že eviduje dva súdne spory s firmou Ludovika Energy. V oboch prípadoch ide o zamietnutie predĺženia platnosti prieskumného územia. V prípade lokality Čermeľ - Jahodná vydal Krajský súd v Bratislave rozsudok, ktorým žalobu spoločnosti v celom rozsahu zamietol. Spoločnosť sa odvolala a v súčasnosti sa čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. V prípade prieskumného územia Spišská Nová Ves bratislavský krajský súd ešte nevytýčil termín pojednávania. "Ťažba uránu a rádioaktívnych nerastov je na Slovensku zakázaná, respektíve možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí," konštatoval ďalej Ferenčák.