Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Park v košickej mestskej časti Juh pomenovali po T. Münsterovi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za vedenia Münstera podľa magistrátu Košice napredovali a pretransformovali sa na moderné mesto.

Košice 10. mája (TASR) - Park vo vnútrobloku medzi ulicami Oštepová, Rosná a Košťova v košickej mestskej časti Juh dostal nový názov - Park Teodora Münstera. Münster bol významným mešťanostom, ktorý stál na čele Košíc nepretržite od roku 1872 do roku 1906. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

"Pre naše mesto urobil mnoho užitočnej práce a zároveň bol jedným z najdlhšie funkčných primátorov Košíc, pričom bol zvolený šesťkrát za sebou a na čele mesta stál nepretržite 34 rokov," uviedol primátor Jaroslav Polaček s tým, že tak významný Košičan si zaslúži dôstojnú spomienku pre súčasné, ale aj ďalšie generácie obyvateľov mesta. Po Münsterovi bola v minulosti pomenovaná v súčasnosti už Smetanova ulica.

Za vedenia Münstera podľa magistrátu Košice napredovali a pretransformovali sa na moderné mesto. Mal tiež veľké zásluhy na rozvoji dopravy, výstavby, školstva, kultúrnych inštitúcií a prispel aj k rozvoju remeselníckeho a priemyselného obchodu. "Bol iniciátorom zriadenia nových stredných a odborných škôl, kultúrnych ustanovizní a postupného budovania nových kasárni. Kládol dôraz na výstavbu bytov. Za jeho úradovania postavili v meste nové divadlo a zasadil sa za vznik prvého mestského múzea," uvádza.

Okrem iného presadzoval potrebnú obnovu a rekonštrukciu Dómu sv. Alžbety a Kaplnky sv. Michala. "Mestu chcel dať krajší vzhľad a ľuďom čistejšie prostredie," dodáva s tým, že Košice sa tak stali jedným z prvých miest v Uhorsku, kde sa začali asfaltovať chodníky a ulice.