Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Národný pochod za život prišli desaťtisíce ľudí

Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Hlavnej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Foto: TASR/Romanc Hanc

Historicky prvý Národný pochod za život na Slovensku pozdravil aj pápež František.

Košice 22. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa dnes zúčastnili na Národnom pochode za život v Košiciach, ktorý vyjadril potrebu ochrany života každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Cieľom pokojného pochodu bolo tiež podporiť rodinu založenú na manželstve muža a ženy.

Podľa prvotných odhadov organizátorov prišlo na pochod 60.000-70.000 ľudí. "Odhady upresňujeme, už teraz sa blížime k číslu asi 80.000 účastníkov, čo znamená nielen najväčšie zhromaždenie v histórii mesta Košíc, ale aj najväčšie zhromaždenie v histórii pro life hnutia na Slovensku," uviedol na záver pochodu jeho hovorca Tomáš Kováčik.

Hlavným iniciátorom podujatia bola Konferencia biskupov Slovenska (KBS), na organizácii sa podieľali početné mimovládne organizácie a spoločenstvá. Heslom pochodu, ktorý sa rodil viac ako rok, bolo "Poďme von a bojujme za život".

Masové zhromaždenie sa začalo popoludní na Hlavnej ulici prečítaním manifestu pochodu. V ňom účastníci osobitne vyzvali verejných činiteľov, zvlášť parlament, vládu SR a všetky štátne inštitúcie, aby vytvorili legislatívne podmienky na ochranu každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. Požiadavka sa týka aj legislatívnej ochrany "manželstva muža a ženy ako jedinečného a ničím nenahraditeľného zväzku, ktorý je rešpektovaním prirodzeného zákona rozpoznateľného rozumom". Pochod ďalej vyzval na vytvorenie poradných a podporných mechanizmov, ako aj ekonomických a sociálnych podmienok, v ktorých by sa rodiny nebáli prijímať deti. Ďalšou požiadavkou je aktívna podpora inštitúcií, zameraných na pomoc rodinám v núdzi a tehotným ženám, aby nemuseli uvažovať o potrate.

Historicky prvý Národný pochod za život na Slovensku pozdravil pápež František. Jeho pozdrav a apoštolské požehnanie tlmočil v Košiciach apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana.

Medzi účastníkmi boli ľudia všetkých vekových kategórií vrátane rodín s deťmi. V rukách mali transparenty s nápismi ako: "Som za život", "Chráňme rodinu a počatý život", "Život je dar", či "Žiadame zákaz potratov". Davy zaplnili Hlavnú ulicu a v rámci dvojhodinového pochodu postupne prešli trasou v centre mesta. V rámci akcie došlo vypusteniu tisícov balónov za nenarodené deti, program dopĺňali hudobné vystúpenia.


.


Na pochod prišli ľudia z celého Slovenska

Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Alžbetinej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí.
Foto: TASR/Roman Hanc
Na verejný poriadok a bezpečnosť dohliadala štátna a mestská polícia, ako aj stovky dobrovoľníkov. Akcia si vyžiadala dopravné obmedzenia v meste, MHD bola dnes zadarmo. Na pochod prišli ľudia z celého Slovenska, do Košíc ich doviezli aj tri špeciálne vlaky vypravené z Bratislavy a Žiliny.

Organizátori sa vopred dištancovali od členov organizácií a hnutí smerujúcich k potláčaniu ľudských práv a slobôd, a odmietli akékoľvek extrémistické prejavy. Podľa Fabiána Novotného nedošlo k vážnejším problémom alebo konfliktom v rámci pochodu. "Sprievod bol plne disciplinovaný, nemali sme problémy s riadeným tohto davu, mali sme zopár strát detí, ktoré sa vzápätí našli, menšie zranenia a zdravotné problémy riešili posádky Rýchlej zdravotnej pomoci," konštatoval spoluorganizátor.

Na záverečnej tlačovej konferencii organizátori hodnotili pochod ako úspešný s tým, že prekonal očakávania nielen počtom účastníkov, ale aj obsahom. "Dnes sme tu zažili vzácnu symbiózu všetkých ľudí, ktorí sú za život, symbiózu prolife hnutia, kresťanov, ale aj všetkých ľudí dobrej vôle, s ktorými sme sa zjednotili v jednej myšlienke, že ľudský život je hodný ochrany od počatia po prirodzenú smrť, a že rodina potrebuje ochranu spoločnosti, pretože je kolískou života," uviedol tajomník prípravného výboru pochodu Marek Michalčík.

Bohatý program

Z akcie Národný pochod za život Košice 2013 z Hlavnej ulice v Košiciach 22.septembra 2013. Na tomto pochode sa zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí.
Foto: TASR/Romanc Hanc
Podľa košického arcibiskupa Bernarda Bobera Slovensko vyslalo akciou dobrý signál. "Myslím, že prvý Národný pochod za život sa vydaril nielen navonok, ale aj v hĺbke. Chceli sme, aby ľudia prišli manifestovať slobodne a tiež s pocitom, že to čo naznačili týmto pochodom, chcú aj v živote uskutočňovať," povedal.

Sprievodný program s početnými akciami, workshopmi a na rôzne témy i koncertmi trval počas celého víkendu. Dnes dopoludnia podľa arcibiskupa Bobera celebrovali omše v košických kostoloch až 18 biskupi. Medzi cirkvami, ktoré podporili pochod, boli okrem katolíckej cirkvi aj cirkvi združené v Ekumenickom spoločenstve na území Košíc a Ekumenická rada cirkví v SR.