Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košice si pripomenú činnosť niekdajšej mincovne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Prednáška v košickej Verejnej knižnici Jána Bocatia sa zameria na pôsobenie mincovne v časoch Františka II. Rákócziho.

Košice 30. októbra (TASR) – Priblížiť činnosť mincovne v Košiciach v roku 1706 a pripomenúť krátku epizódu jej pôsobenia na Spišskom hrade je cieľom stredajšej prednášky v košickej Verejnej knižnici Jána Bocatia (VKJB). Pre TASR to povedala vedúca regionálneho a bibliografického oddelenia VKJB Erika Palágyiová.

Prednáška pod názvom Činnosť košickej mincovne roku 1706 sa zameria na pôsobenie mincovne v časoch protihabsburského stavovského povstania Františka II. Rákócziho. „Mincovňa, ktorá sídlila v budove na Hlavnej ulici v Košiciach, dnes Hlavná 47, bola na krátky čas z obavy pred cisárskymi vojskami presunutá na Spišský hrad, čo dokazujú písomné i hmotné pamiatky. Nové poznatky k tejto téme odprezentuje Peter Balázs - člen Slovenskej numizmatickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) - pobočky Košice, ktorý sa zaoberá numizmatickým a genealogickým výskumom,“ povedala.

Návštevníci prednášky sa podľa jej slov dozvedia bližšie informácie o písomných, ale aj hmotných pamiatkach, ktoré dokazujú pôsobenie mincovne. „Zároveň vďaka obrazovému materiálu sa odprezentujú i zachované mince, ktoré sa razili v tejto mincovni i pre oblasť Sedmohradska,“ spresnila Palágyiová.

Ako hovorí, téma košickej mincovne z 18. storočia nie je dostatočne prebádaná. V týchto dňoch si zároveň pripomínajú jedno z výročí. „Keďže 29. októbra 1906 bolo znovupochovania Františka II. Rákócziho v Dóme sv. Alžbety v Košiciach a tiež sa v rámci výskumu tejto témy objavili nové súvislosti, rozhodli sme sa ich prezentovať širokej verejnosti formou prednášky,“ uzavrela s tým, že sa uskutoční v stredu o 16.30 h na regionálnom oddelení VKJB na Hlavnej 48.