Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Košice: Pri zmenách treba podať priznanie k dani z nehnuteľnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

V prípade spoluvlastníkov podáva priznanie buď každý do výšky svojho podielu, respektíve, ak sa dohodnú, jeden z nich za celú nehnuteľnosť.

Košice 13. januára (TASR) - Najneskôr do 31. januára musia všetci, ktorí minulý rok v Košiciach kúpili, predali, dostali do daru alebo darovali nehnuteľnosť či skolaudovali predtým rozostavanú nehnuteľnosť, podať mestu priznanie k dani z nehnuteľností. Upozorňuje na to košický magistrát. Sadzby dane z nehnuteľností zostávajú rovnaké ako vlani.

V prípade spoluvlastníkov podáva priznanie buď každý do výšky svojho podielu, respektíve, ak sa dohodnú, jeden z nich za celú nehnuteľnosť.

"Povinnosť podať priznanie sa týka tých osôb, ktoré v uplynulom roku nadobudli nehnuteľnosť napríklad kúpou, darom, rozhodnutím súdu, dedením alebo iným spôsobom. Rovnakú povinnosť ukladá zákon aj v prípade, ak v súvislosti s nehnuteľnosťou, ktorú vlastnia, došlo vlani k takej zmene, ktorá má vplyv na vyrubenie dane. Je to v prípade, ak dostali stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie alebo sa zmenil druh ich pozemku či účel využívania stavby," vysvetlila vedúca referátu daní a poplatkov z magistrátu Tatiana Moleková.

Čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností musia podať aj tí daňovníci, ktorým k 31. decembru 2022 zanikla daňová povinnosť k tejto dani. Ide o tých, ktorí vlani predali alebo darovali nehnuteľnosť alebo o ňu prišli rozhodnutím súdu a podobne. "Ak čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti nepodajú, správca dane im daň na zdaňovacie obdobie vyrubí, hoci už nie sú vlastníkmi nehnuteľnosti," konštatovala Moleková.

Seniorom po dovŕšení veku 70 rokov automaticky patrí zníženie dane z nehnuteľností o 50 percent pri dani zo stavieb na bývanie a dane z bytov v ich vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie. V prípade zníženia dane z pozemkov, ktoré slúžia výhradne na ich osobnú potrebu, si osoby staršie ako 70 rokov musia nárok na zníženie výšky dane uplatniť podaním čiastkového priznania k dani spolu s prílohou na zníženie. Rozhodnutia o vyrubenej dani z nehnuteľnosti a jej výške dostanú občania v priebehu jari.

Do 31. januára musia zaslať poštou alebo osobne priniesť na magistrát mesta potvrdenie aj všetci tí, ktorí žiadajú mesto o 50-percentné zníženie poplatku za komunálny odpad. Od tejto povinnosti sú oslobodení občania nad 62 rokov, ktorým sa poplatok zníži automaticky. "Existuje aj možnosť odpustiť poplatok za komunálny odpad tým ľuďom, ktorí sa preukážu, že sa viac než 90 dní v zdaňovacom období nachádzali mimo svojho trvalého pobytu v zahraničí, napríklad z pracovných alebo študijných dôvodov. Zároveň na rozdiel od minulosti platí, že poplatok za komunálny odpad v plnej výške platia okrem uvedených výnimiek všetci občania od narodenia až po 62 rokov," informovala Moleková.

Rovnako priznania k dani za psa, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje je daňovník povinný mestu podať do konca januára.