Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pri porušení termínu rekonštrukcie tratí si Košice uplatnia sankcie

Richard Raši, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva Košíc to uviedol primátor mesta Richard Raši.

Košice 21. septembra (TASR) – Pokiaľ Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR nepredĺži termín ukončenia rekonštrukcie tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v Košiciach, mesto si bude od zhotoviteľa uplatňovať zmluvné sankcie. Na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva Košíc to uviedol primátor mesta Richard Raši (Smer-SD).

Zoskupenie firiem Dúha-ZUE požiadalo minulý týždeň o opätovné predĺženie termínu odovzdania stavby, ktorým je v súčasnosti 28. september 2015. Novým termínom by mal byť 25. október 2015. Po zosumarizovaní podkladov k posúdeniu žiadosti mesto ju postúpi riadiacemu orgánu, ktorým je rezort dopravy.

"Pokiaľ ministerstvo dopravy nepovie, že dôvody, ktoré Dúha predložila, sú adekvátne, zmluva sa predlžovať nebude a pristúpime k sankciám," povedal Raši. S aktuálnym stavom projektu za 40 miliónov eur financovaného z eurofondov nie je spokojný.

Termín sa už predtým raz posúval, keďže pôvodne podľa zmluvy sa mala stavba odovzdať do 31. júla tohto roku. Ministerstvo dopravy však vyhovelo predchádzajúcej žiadosti zhotoviteľa a vzhľadom na objektívne dôvody predĺžilo termín na 28. septembra.

Primátor pred poslancami konštatoval, že v prípade, ak riadiaci orgán nevyhovie ďalšej žiadosti zhotoviteľa, mesto si bude môcť uplatniť zmluvné sankcie, zároveň však bude musieť prevziať zodpovednosť za financovanie stavby. "V takom prípade by mesto Košice získalo peniaze za sankcie, ale muselo by stavbu po tomto termíne aj dokončovať a financovať z vlastných prostriedkov," dodal. Mandát na použitie európskych peňazí na preplatenie nákladov zatiaľ platí do 28. septembra.

V súvislosti s Medzinárodným maratónom mieru, ktorý bude v Košiciach 4. októbra, Raši uviedol, že jeho trasa bude rovnaká ako minulé roky. "Všetky úseky, ktoré súvisia s Medzinárodným maratónom mieru, budú dokončené tak, aby sa mohol bežať po nezmenenej trase a v nezmenených podmienkach pre bežcov," konštatoval.

Zhotoviteľ deklaroval, že do pôvodného termínu 28. septembra bude ukončená stavebná časť projektu a stavba IKD po tomto termíne neobmedzí cestnú dopravu. Októbrový termín by mal slúžiť na finálne funkčné skúšky, odskúšanie diela ako celku, či na konečné prevzatie diela s odsúhlasením záverečnej fakturácie.

Spustenie električkovej dopravy v meste závisí aj od ukončenia druhého projektu, ktorým je Modernizácia električkových uzlov (MEU) s termínom ukončenia do konca októbra. Podľa Rašiho by sa prvá časť električkovej dopravy mohla reálne spustiť v novembri tohto roku.

"Pre nás je prioritné dokončiť električkové trate a zaplatiť ich z eurofondov, a toto aj dosiahneme," zdôraznil primátor. Celý projekt musí byť ukončený vrátane administrácie a vyplatenia finančných prostriedkov do konca tohto roka.