Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

V Košiciach budú musieť niektoré lokality obhospodarovať ako lúky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Kosbu vykonávajú na základe harmonogramu, ktorý každý týždeň aktualizujú.

Košice 18. mája (TASR) – Správa mestskej zelene v Košiciach začala s prvou tohtoročnou kosbou v polovici apríla. Ako pre TASR povedala jej riaditeľka Marta Popríková, opäť vytypovali niekoľko lokalít, ktoré budú obhospodarovať ako lúky.

Niektoré plochy takto skúšobne vyčlenili už vlani. V tomto roku tak urobili na základe dohody s jednotlivými mestskými časťami, kde spravujú zeleň. Lúku vytypovali v každej z nich okrem Starého Mesta. „Tak ako kedysi lúky kosili, aj tieto budú pokosené dvakrát ročne,“ uviedla.

SMsZ zabezpečuje kosenie trávnatých  plôch, ktoré jej zverili do správy, v siedmich mestských častiach (MČ). Ide o MČ Sever, Staré Mesto, Juh, Nad jazerom, Západ, Dargovských hrdinov a Sídlisko Ťahanovce, kde realizujú kosenie parkov, prícestnej zelene či sídliskovej zelene.

„Kosenie zabezpečujeme z rozpočtu, ktorý nám bol pridelený mestom Košice na celkovú údržbu zelene. V tomto roku je to 6,9 milióna eur,“ povedala.

Kosbu vykonávajú na základe harmonogramu, ktorý každý týždeň aktualizujú. Podľa Popríkovej určujú priority na základe výšky trávnatého porastu.

„Zvyčajne začíname kosbou prícestnej zelene aj z dôvodu prehľadnosti v doprave,“ spresnila s tým, že pri kosení majú k dispozícii 11 samochodných kosačiek a 29 ručných – strunových kosačiek. Nasadených je 40 koscov.