Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Štátna vedecká knižnica v Košiciach prezentuje svoju 70 ročnú históriu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Jej počiatky sú spojené so vznikom Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesného inžinierstva v auguste roku 1946.

Košice 12. júna (TASR) - Pri príležitosti 70. výročia svojho založenia sprístupnila Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Košiciach výstavu, ktorá prostredníctvom fotografií, dokumentov, článkov z novín a publikačnej činnosti zachytáva jej vznik a vývoj.

Počiatky ŠVK v Košiciach sú spojené so vznikom Vysokej školy poľnohospodárskeho a lesného inžinierstva v auguste roku 1946. Z hľadiska budovania knižničných fondov jej tradície siahajú až do roku 1657.

"Ako samostatná inštitúcia začala pracovať až 1.12.1947 po ustanovení a vymenovaní knihovníka. Tak ako viaceré knižnice, aj ŠVK v Košiciach vznikla z vysokoškolskej knižnice. Postupne sa pretvárala na univerzálnu vedeckú knižnicu, ktorej dôrazom bolo budovanie knižničných a informačných fondov a ich využívanie. Zachované fondy historických predchodcov Štátnej vedeckej knižnice dnes tvoria jej organickú súčasť. Knižnica začala preberať historický fond v roku 1954. Historický fond predstavuje 90 000 zväzkov kníh od inkunábul - tlačí do roku 1500, po knihy zo začiatku 20. storočia, najmä z oblasti teológie, práva, medicíny, histórie a prírodných vied," priblížila ŠVK.

V roku 1947 knižnica získala právo na povinný výtlačok, čo malo veľký význam pre jej rozvoj. Knižnica doplňuje svoje fondy aj ďalšími spôsobmi, ako sú nákup, dary a medziknižničná výmena. Fond ŠVK ku koncu roku 2016 pozostáva z 2.239.890 knižničných jednotiek. ŠVK je partnerom patentových knižníc PATLIB, Goetheho inštitútu (GI) v  Bratislave, British Council a Veľvyslanectva USA na Slovensku. Ako jediná knižnica v regióne reštauruje staré tlače. V súčasnosti poskytuje knižnica svoje služby používateľom v ôsmich študovniach.

Pri príležitosti jubilea v najbližšej budúcnosti knižnica plánuje odhalenie pamätnej tabule dvom celoslovensky významným pracovníkom knižnice - Michalovi Potemrovi a Márii Mihókovej, ktorí sa v osemdesiatych rokoch 20. storočia zaslúžili o jej rozvoj a zveľadenie.