Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Trhovisko na Dominikánskom námestí v Košiciach otvoria v utorok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Trhovisko bolo zatvorené od uplynulých Vianoc.

Košice 22. marca (TASR) – Trhovisko na Dominikánskom námestí v Košiciach v pondelok skúšobne sprístupnili prvým predajcom s dodržaním všetkých hygienických opatrení bude oficiálne otvorené od utorka (23. 3.). Pre TASR to uviedol starosta mestskej časti Staré Mesto Igor Petrovčik.

Podľa jeho slov bude trhovisko priestorovo zabezpečené páskou. Pohyb návštevníkov bude jednosmerný - z Mäsiarskej smerom na Hradbovú ulicu. Pripomenul, že na trhu je povinné mať respirátor ako v obchodoch, dodržiavať dvojmetrové odstupy a dezinfikovať si ruky. Na vonkajšom trhovisku nebude vymedzený čas pre nákup seniorov.

Počas hlavnej sezóny býva na tomto trhu, ktorého plocha je 1600 štvorcových metrov, viac ako 100 predajcov. Maximálna kapacita podľa súčasných obmedzení je približne 50 predajcov. „Keďže nie je plná sezóna, nepredpokladáme tlačenice, skôr plynulý pohodový nákup,“ povedal Petrovčik. Odhaduje, že v tomto období na trhu nebude viac ako 20 predajcov. Pripomenul, že ich počet závisí aj od počasia. „Pred Veľkou Nocou nájdete na trhu najmä predajcov bahniatok a zlatého dažďa, veľkonočných dekorácií, medvedieho cesnaku, domácich cestovín a vajíčok, medu a orechov, potrebných na pečenie. Po sviatkoch prichádzajú pestovatelia s priesadami a kvetinkami do záhradiek,“ doplnil.

Trhovisko bolo zatvorené od uplynulých Vianoc. Podľa starostu ani počas rokov pred pandémiou nového koronavírusu nebol o predaj v mrazoch veľký záujem.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR povolil od pondelka prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Podmienky ich fungovania upravuje vyhláška k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.